Meetfoutje op het Wad?

LEEUWARDEN – De snelle bodemdaling op het Wad bij het Pinkegat blijkt een meetfoutje, schrijft de Leeuwarden Courant vandaag in haar krant.

De meting is uitgevoerd met een lasersysteem vanuit een vliegtuig. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) meldt dat deze werkwijze voor grote onnauwkeurigheid zorgde. Meten met een laser schijnt een vrij oppervlakkige meting van de wadplaathoogten te zijn, weet Kamp nu. Tussen de werkelijkheid en de verschillende laseropnames kan een verschil zitten van wel 5 tot 10 centimeter.

De meetgegevens van eind vorig jaar brachten een golf van kritiek op gang van onder meer de Waddenvereniging en andere organisaties. De wadplaten bij het Pinkegat waren ineens vijf centimeter gedaald, volgens de meting. De gaswinning kreeg van de natuurverenigingen de zwarte piet en eisten directe stopzetting. In de Tweede Kamer kwam het tot Kamervragen over de kwestie.

Geoloog Ger de Lange, expert bodemdaling bij kennisinstituut Deltares, zou direct al vraagtekens bij de cijfers hebben gezet.

Minister Kamp zet de kwestie nu op een rijtje. Andere metingen van de NAM over 2015 laten juist een lagere bodemdalingssnelheid zien dan in 2014.

⇒ lees hier over Simonszand

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *