Meest voorkomende achternamen op Ameland

HOLLUM – De meest opvallende en veel voorkomende achternaam van Ameland is Brouwer. Dat stelt Telefoonboek.nl na telling van de namen in het telefoonboek. Daarnaast komen De Jong en De Boer veel op het eiland voor. De website stelt dat de naam Brouwer behalve op Ameland ook regelmatig voorkomt in Amsterdam en Apeldoorn. Lees in het komende Ameland inZicht Magazine bijvoorbeeld over Hans Brouwer, die woont en werkt in Amsterdam en Amelander wortels heeft. Zijn naam is een beroepsnaam voor een bierbrouwer. De naam De Boer is afgeleid van een beroep zoals landbouwer en veehouder.

De Jong

De naam De Jong is in heel Nederland een veel voorkomende achternaam, het is afgeleid van de immigratie van de (Chinese) naam Jong uit Suriname, stelt het digitale boek. Eilander genealogen Pieter Jan en Tineke Borsch hebben een andere verklaring voor de naam: "Voor de 19e eeuw, toen er alleen patroniemen (vaders voornaam toevoegen) werden gebruikt, kwam het regelmatig voor dat de kleinzoon exact dezelfde naam had als zijn opa. Bijvoorbeeld opa: Jan Douwes, zoon: Douwe Jans, kleinzoon: Jan Douwes. Dan kreeg de kleinzoon vaak de toevoeging “de Jonge” achter zijn naam. Bij een opa kon het gebeuren dat hij de toevoeging “de Oude” achter zijn naam kreeg."

Kooiker, Metz en IJnsen 

De digitale telefoonummers verzamelaar noemt opvallende achternamen die veel voorkomen op Ameland Kooiker, Metz en IJnsen. De naam Kooiker is een beroepsnaam en komt naast Ameland ook veel voor in Staphorst. Een kooiker is of was iemand die voor zijn beroep wilde eenden in een eendenkooi ving. Vroeger was dit echt een beroep. De achternaam Metz kan verschillende betekenissen hebben, het kan verwijzen naar een beroepsnaam zoals metselaar. Het kan ook duiden op een herkomstnaam en verwijzen naar de plaats Metz in Frankrijk. Het kan bovendien ook afgeleid zijn van een voornaam zoals Matthias. De naam IJnsen is een patroniem en verwijst naar de voornaam van iemands vader. De namen Metz en IJnsen zijn typisch Amelandse namen en komen nergens zo vaak voor als op Ameland. Of Telefoonboek.nl het bij het rechte end heeft wat de naam Metz betreft weten de Amelander genealogen niet. "Wat wij wel weten dat deze achternaam eind 17e op Ameland gekomen is vanuit Leeuwarden. In Leeuwarden bestond de naam Metz al in het midden van de 16e eeuw. In Friesland komt de naam Metz ook nog steeds voor. Dat IJnsen een patroniem is klopt. Het patroniem komt van IJnse/ IJnze, het moest dus geschreven worden als 'IJnses', zoon of dochter van IJnse. Het woord is al in de 18e eeuw verbastert als 'IJnsen'."

Top 20 meest voorkomende achternamen Ameland, gebaseerd op het aantal vermeldingen op de website van telefoonboek.nl is:

 1. Brouwer
 2. De Jong
 3. De Boer
 4. Molenaar
 5. Kooiker
 6. Metz
 7. Visser
 8. De Vries
 9. Bakker
 10. IJnsen
 11. Nobel
 12. Oud
 13. Kiewied
 14. Mosterman
 15. Smit
 16. Kienstra
 17. Faber
 18. Ruygh
 19. Beijaard
 20. Boelens

Bron: Telefoonboek.nl en eigen redactie

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *