Meer Tornado met nieuwe Tornado

NES – Reddings- en bergingsbedrijf Ameland heeft sinds augustus een nieuwe rib. Een RIB is een begrip in de rubberbotenwereld en het betekent Rigid Inflatable Boat. Een rib is een rubberboot met een polyester bodem, zoals de Tornado van Reddings- en bergingsbedrijf Ameland.

De nieuwe Tornado heeft twee krachtige buitenboordmotoren van Suzuki. Suzuki Marine bedacht samen met de rib boten bouwer Madera Ribs en de mannen van de Tornado een presentatie van de motoren en de nieuwe boot. Ze nodigden de boten- en watersportbladen van het land uit en die kwamen op 5 november met schrijvers en fotografen naar het eiland, naar De Piraat.

Reddings- en bergingsbedrijf Ameland, met de Tornado als watertaxi, bestaat inmiddels tien jaar. Het bedrijf werd opgericht door vijf KNRM mannen die uit onvrede met de plaatselijke commissie uit de reddingsmaatschappij stapten. Ze begonnen een eigen bergingsbedrijf dat zich intussen steeds meer specialiseert in snelvervoer van en naar het eiland, koeriersdienst, eilandhoppen, offshore en powerboaten. De Tornado staat bij veel personeelsvereniging op het verlanglijstje. De bergingsactiviteiten staan op een wat lager pitje. Bergen is stressvol werk en funest voor het materieel. Met de personeelsuitjes en de watertaxi activiteiten hebben ze volop werk, zegt Benno Hesselink. Hij is een van de vier VOF firmanten. Van de oorspronkelijke vijf zijn er een paar uit het bedrijf gestapt en anderen traden toe. Naast Benno zijn dat Jan Nijenhuis, Martin Annema en Walter Beekema. Vijftien mannen staan op de vrijwilligerslijst. Het zijn allemaal mensen die graag varen en in het bezit zijn van vaarbewijs en marifoon papieren. De Tornado ligt 24 uur per etmaal paraat.

Hesselink is enthousiast over de nieuwe boot en de motoren. Ze zijn krachtig en stil. En ze zijn zuinig. Dat past bij wat ze willen. Soms vaart de Tornado een rondje Ameland, maar altijd houdt de schipper rekening met de zeehonden en de natuurwaarde van het gebied. Powerboaten, varen alsof je in een achtbaan zit, doen ze op een verantwoorde route.

Regelmatig vaart er een zeehondje mee met de Tornado. Hesselink en zijn collega’s worden dan gebeld door Lenie ’t Hart en brengen het dier naar Lauwersoog of Holwerd. Daar staat dan de zeehonden ambulance van de zeehondencrèche klaar.
“We hebben het lekker druk,” zegt Hesselink. Het gaat voornamelijk door mond tot mond reclame. De boekingen voor volgend jaar stromen alweer binnen.

De Tornado die nu in de haven bij Nes ligt is hun derde boot. De eerste was 7,5 meter lang. Nummer twee was iets groter, 8,30 meter, en de nieuwe Tornado is 10,50 meter en kan 12 mensen vervoeren.
De presentatie van Suzuki en Madera Ribs wordt afgesloten met een tocht op het Wad. De Tornado laat zijn kunsten zien en schiet met 70 – 80 kilometer door het waddenwater. De fotografen schieten de ene foto na de andere. Het is een spectaculair gezicht. De botenbladen kunnen binnenkort een fijne reportage publiceren.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *