Maarten zwemt door de Hel van het Noorden

BARTLEHIEM – Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden is de nacht goed doorgekomen met veel support van publiek. Duizenden mensen stonden op bruggen, langs de kant en fietsten mee. Ook zijn Claudia de Breij, Erben Wennemars, Ellen van Langen en Freek de Jonge gisteravond en vannacht aan boord van de coachboot gekomen om Maarten een hart onder de riem te steken. 

Maarten heeft enkele korte powernaps gedaan. Vanochtend vroeg passeerde hij de sluis in Oude Leije in een dolfijnennet. Rond half tien heeft hij in het water een gebakken eitje gegeten, gebracht door een toeschouwer. Maarten passeert rond 10.30 uur Bartlehiem en vervolgt daarna zijn weg naar Dokkum. Momenteel zwemt hij met een tempo van gemiddeld drie km. per uur.

Vooralsnog wordt Maarten niet voor middernacht in Leeuwarden verwacht.

NB – Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden is even na Burdaard, iets na 12:00 uur, gestopt met zwemmen. Op dat moment had hij 163 km. afgelegd. Zijn begeleidende arts vond het niet langer verantwoord om door te gaan en heeft het besluit genomen om te stoppen. 

Achterliggende reden is een verstoorde zoutbalans in het lichaam van Maarten. Door misselijkheid kon Maarten ook geen medicijnen binnen houden. Bovendien was hij in het water in slaap gevallen. 

Maarten gaat met een ambulance naar het MC Leeuwarden om even goed te worden onderzocht. Er zijn geen medische problemen die niet kunnen worden opgelost. 

Nadere informatie over Maarten en het programma in Leeuwarden volgt.

SamenLoop voor Hoop Ameland

Ameland organiseerde in 2018 SamenLoop voor Hoop, voor hetzelfde doel als waar Maarten van der Weijden voor zwemt: kankeronderzoek. In juli werd de voorlopige uitslag van de actie bekend. Ameland haalde meer dan 60.000 euro op met diverse acties en activiteiten. Maarten van der Weijden haalde met zijn actie 800.000 euro op. Het streefbedrag was 11.000.

Lees hier over de slotdag en bekijk het filmpje.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *