Maansverduistering op Ameland goed te zien

NES – De gedeeltelijke maansverduistering was zaterdag 16 augustus op Ameland goed te zien. De maansverduistering begon tegen half tien. Het hoogtepunt was om tien over elf. Toen stond viervijfde van de maan in de schaduw van de aarde. De maan kleurde oranjerood, doordat de aardatmosfeer zonnestralen naar de maan afbuigt.
Maansverduisteringen ontstaan als de maan door de schaduwkegel van de aarde trekt. Er kan dan een paar uur geen rechtstreeks zonlicht op de volle maan vallen. Toch blijft er altijd iets van de maanschijf zichtbaar.
De volgende gedeeltelijke maansverduistering die in ons land zichtbaar is, vindt plaats op 31 december 2009, maar dan verdwijnt maar 8 procent van de maandiameter in de aardschaduw. De eerstvolgende totale maansverduistering die bij ons te zien kan zijn vindt plaats op 21 december 2010 tegen zonsopkomst.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *