Internationale hulp voor de Amelandse natuur

NES – Van 9 tot en met 23 augustus werken twintig buitenlandse jongeren en twee Nederlandse begeleiders aan het behoud van de natuur op Ameland en nemen zij deel aan een kunstproject. Dit vrijwilligersproject wordt georganiseerd door SIW Internationale Vrijwilligersprojecten, Landschapsbeheer Friesland en Staatsbosbeheer.
De vrijwilligers verblijven de gehele periode op het eiland en helpen de boswachters van Staatsbosbeheer met onder andere het onderhoud aan een eendenkooi, handmatig plaggen, verwijderen van prikkeldraad en het snoeien van vogelkers. Tijdens het verblijf komen de vrijwilligers in aanraking met het unieke duinlandschap en de rijke cultuurhistorie van het eiland.
Dit jaar zullen de vrijwilligers ook deelnemen aan een kunstproject. Dit project heeft als doel om mensen meer bewust te maken van afval en duurzame consumptie. Natuurbehoud en een duurzame samenleving hangen natuurlijk nauw met elkaar samen. Daarom zullen de vrijwilligers kunst gaan maken van afval dat ze op het wad verzamelen. De vrijwilligers worden bij het maken van de kunst bijgestaan door Adrienne Wennekes. Adrienne is 3e jaars student aan de kunstacademie in Den Haag.
De naam van het kunstproject is ´Verschrikkelijk Mooi!´. Dit verwijst naar iets dat Verschrikkelijk is, namelijk de afvalberg die het gevolg is van onze consumptie, maar ook Mooi kan zijn, bijvoorbeeld de kunst die hieruit gemaakt kan worden. Naast het project op Ameland nemen nog 6 andere internationale vrijwilligersprojecten deel aan dit project. Kunstenares Barbara van Beers begeleidt alle betrokken kunstenaars en studenten.
De kunst is het najaar te bewonderen bij Staatsbosbeheer in Nes. In december zal de kunst van alle projecten tentoongesteld worden op een landelijke tentoonstelling in het World Forum in Den Haag. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Ameland, het VSB Fonds en het SNS Reaal Fonds.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *