LTO Noord luidt noodklok: massaal dierenleed door wolf

ZWOLLE – Steeds meer schapen, kalveren en andere dieren zijn de afgelopen weken doodgebeten door wolven. Dit zorgt voor grote leed bij de doodgebeten dieren. Tegelijkertijd eet de wolf slechts een stuk van de dieren op. Boeren luiden nu de noodklok. LTO Noord roept op om werk te maken van faunabeheer.

‘Het is ontzettend pijnlijk om te zien. Boeren zorgen goed voor hun dieren. Als er dan een wolf komt die je schaap of kalf helemaal bebloed achter laat is dat een vreselijk beeld. We willen dat daar wat aan gebeurt’, aldus LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins.

Overijssel, Drenthe en Friesland 

Op dit moment is met name in Overijssel, Drenthe en Friesland te zien dat wolven landbouwdieren aanvallen. Dit leidt tot erg veel onrust onder de lokale gemeenschappen. ‘Dit zou je niet moeten willen. Mensen maken zich oprechte en terechte zorgen. Dat is ook niet goed voor het draagvlak van de wolf in Nederland’, zegt Dirk Bruins.

De waarschijnlijke oorzaak is dat er in deze gebieden te weinig wild is. Er is dus te weinig natuurlijk voedsel voor de wolven. Hierdoor springen wolven zelfs over rasters heen om de landbouwdieren aan te vallen. Volgens LTO Noord zouden er specifieke gebieden voor wolven moeten worden aangewezen. In gebieden waar de wolf niet goed kan leven, zoals provincies met weinig wild, zou de wolf niet meer welkom moeten zijn.

Wolvenbeheer

LTO Noord roept op om toestemming om wolven te beheren. Daarbij kan gedacht worden aan het verjagen van de wolf in gebieden waar ze veel leed veroorzaken. Op dit moment is dit niet toegestaan. Tegelijkertijd nemen boeren zelf ook preventieve maatregelen, zoals het plaatsen van rasters. Momenteel is dit echter niet genoeg om de dieren te beschermen.

Schapenhouder Sterkenburgh

Vorig jaar heeft een wolf 2 schapen en een lam doodgebeten bij schapenboer Sterkenburgh uit Katlijk. Sterkenburgh: 'De wolf zit nu in het Drents-Friese Wold, maar hij kan zomaar weer hier zijn. Er was toen grote paniek onder de schaapskudde. De wolf was door de afrastering gevlogen had de strot van de schapen doorgebeten. Een hek plaatsen is niet te doen, dat is zo kostbaar en tijdrovend. Ik heb nu stroomdraad staan, maar lammeren gaan er met de kop zo onder door. Zij voelen de stroom niet. Ik snap dat de burger het mooie beesten vindt, maar ze vallen wel andere dieren aan en richten veel schade aan. Er moet echt wat tegen de wolf gedaan worden. Zo kan het niet langer doorgaan.'

Bron LTO Noord

Ameland

De wolf is de Waddenzee nog niet overgestoken.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *