Lifeguard KNRM Ameland redt paard

HOLLUM – Op de dag van de herdenking bij het paardengraf, kwam bij Hollum op het strand een paard in benarde positie. Het dier raakte te water en in het Borndiep in de problemen. De lifeguards van station Hollum en de KNRM-vrijwilligers van de Maria Hofker wisten hem levend op het droge te krijgen. De redding op de dag van 14 augustus, 35 jaar na de verdrinking van acht reddingbootpaarden, maakt de actie extra bijzonder.

Lifeguard Etienne Pieterse van station Hollum heeft het paard naar het strand geleid. Ter hoogte van de Catamaran Club, dat tegelijk ook op dezelfde hoogte is als het paardengraf, was een jonge vrouw van het paard gevallen en raakte het dier te water. De stroming was met afgaand tij sterk en in een ommezien lag het dier in het Borndiep. Hij dreigde met de ebstroom de Noordzee op te drijven.

Etienne Pieterse was met een collega in het water aan het peddelen toen hij de rode vlag op de post zag hangen. Dat is voor een lifeguard het sein om direct het water uit te gaan en naar de post te rennen; een rode vlag betekent dat er iets aan de hand is. De lifeguards op de post hadden het paard in het water opgemerkt en meldden dat aan Pieterse. Hij reed daarop met de rescueauto zo dicht mogelijk naar het dier en ging daar direct met zijn rescueboard het water in. De brandweer was ter plaatse maar kon niets doen. “Ik peddelde als een bezetene,” zegt de redder. Hij wilde bij het paard zijn voor de ebstroom hem te ver het Bordiep uit dreef.

Toen hij eenmaal bij het paard was legde hij het hoofd van het dier even op het rescueboard. Ze hebben elkaar goed aangekeken en elkaar kennelijk begrepen. “We hebben goed samengewerkt”, zegt Pieterse, die bleef schreeuwen en bleef peddelen. Met de rail van zijn board drukte hij verschillende keren tegen de buik van het dier om het de goede kant op te sturen. Achter het paard lag inmiddels een collega met de waterscooter in het water en de Maria Hofker van de KNRM, om te voorkomen dat hij terug zou zwemmen naar het diepe water. “Het ging perfect,” zegt de lifeguard, die helemaal opgetogen is dat het zo goed is gegaan. Zo nu en dan legde het paard even zijn hoofd op het rescueboard, om even bij te komen, om vervolgens als een gek verder te zwemmen naar de waterkant. Het dier kreunde af en toe van de inspanning. “Maar hij bleef vechten en ik bleef schreeuwen.” Op het moment dat het paard zand onder zijn hoeven voelde rende hij zelf het water uit en ging als een dolle tekeer op het strand. De politie heeft zich daarna over het paard ontfermd; Pieterse zat er helemaal doorheen.

Met dank aan KNRM voor de foto

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *