Let hier op bij het kiezen van een verzekering voor rechtsbijstand

Een juridisch conflict is iets wat je natuurlijk het liefste vermijdt. Toch kun je niet volledig uitsluiten dat je er nooit in eentje verwikkeld zult raken. Het kan daarom verstandig zijn om je hiertegen te verzekeren. Dat kan met een rechtsbijstandverzekering. Daarmee krijg je een jurist ter beschikking gesteld en hoef je niet zelf op te draaien voor de meeste kosten.

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het afsluiten van deze verzekering. In dit artikel zetten we ze voor je op een rijtje!

Premie

Het eerste ding waar je op moet letten, is de premie van de verzekeringspolis. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen. Het is daarom slim om vooraf goed je huiswerk te doen en de polissen van verschillende verzekeraars naast elkaar te leggen. Vergelijk de premies met elkaar en kijk waar je de beste deal kunt krijgen. Dit geldt natuurlijk voor alle verzekeringen en niet alleen voor de rechtsbijstandverzekering.

Bij het vergelijken van polissen is het echter wel belangrijk om niet alleen te focussen op de premie. De dekking die je ontvangt bij een polis blijft namelijk altijd het belangrijkste. Het lijkt misschien aantrekkelijk om een paar euro per maand te besparen op je premie, maar als dat betekent dat je een keer geen vergoeding krijgt omdat je onderverzekerd bent, dan ben je onderaan de streep alsnog duur uit.

Aanvullende pakketten

Nog iets waar je op moet letten bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering, zijn de aanvullende pakketten. Met aanvullende pakketten kun je je polis aanpassen, zodat hij beter bij je persoonlijke situatie past. Het is verleidelijk om veel aanvullende pakketten te kiezen, omdat je zo zeker weet dat je in (bijna) alle situaties op een vergoeding kunt rekenen. Toch is dat niet altijd slim.

Voor ieder aanvullend pakket betaal je extra premie. Als een pakket helemaal niet relevant is voor jouw persoonlijke situatie, dan is het eigenlijk weggegooid geld om toch dit pakket af te sluiten. Je persoonlijke situatie kan natuurlijk veranderen, maar vaak kun je je polis gewoon tussentijds aanpassen. Kies dus alleen aanvullende pakketten die op dit moment relevant voor je zijn.

Wachttijd

Bij een rechtsbijstandverzekering wordt vaak gewerkt met een zogenaamde “wachttijd”. Dat is de periode na het afsluiten van de verzekering waarin je nog geen claim kunt indienen. Verzekeraars gebruiken de wachttijd om te voorkomen dat mensen pas een polis afsluiten vlak voor of nadat ze in een juridisch conflict verwikkeld raken. Een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd bestaat wel. Er zijn ook verzekeraars waar je altijd, dus ook vlak na het afsluiten van je polis, een jurist kunt inschakelen voor een laag tarief.

Tom Wegeling
Tom Wegeling
Artikelen: 23

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *