LeAm 9 – Een goed 2017 gewenst

HOLLUM – Lesbos en Ameland beginnen op 1 september 2016 een correspondentie blog. Lees hier de eerste post, waarin onder meer staat hoe dit blog is ontstaan. Deel 8 is op 28 november 2016 gepubliceerd.

Dag Eleonora,

Allereerst de allerbeste wensen vanaf Ameland voor jou en je Griekse eiland Lesbos. Laten we hopen dat 2017 heel goed uitpakt voor jullie, de eilanders en de mensen die het eiland hebben uitgekozen om naartoe te vluchten.

Het eiland is hier regelmatig in het nieuws. Mensen verzamelen niet alleen jassen maar ook draagdoeken voor de moeders met baby's. Een organisatie die zich Because we Carry noemt is er druk mee. Een van de voorvrouwen is op Lesbos gaan wonen. Merk jij daar iets van?

Verder lees ik in de Leeuwarder Courant regelmatig over een theatermaker die naar Lesbos gaat om met theater wat luchtigheid te brengen.

Hoe staat het er met de eilanders mee? Hebben jullie goede moed voor het komende toeristenseizoen of houden jullie je hart vast?

De reporter van Omrop Fryslân, die er eind november was, zag demonstrerende vluchtelingen. Hij sprak met jullie burgemeester die vertelde dat er 6000 vluchtelingen op het eiland zijn terwijl er maar plek is voor 3000. Dat probleem is nog lang niet opgelost en zal de toeristenbranche voor de voeten lopen.

Hier op Ameland zitten we in de laatste week van de Kerstvakantie. Het was een gezellige drukte. Nu breet de rustige tijd aan, tot aan de voorjaarsvakantie en dan begint het seizoen langzamerhand weer opnieuw. Onze vuurtoren staat inmiddels in de steigers. De criticasters van het kunstproject kunnen gerust zijn: meteen na de Kunstmaand is de toren in de steigers gezet en zijn de walvissen en bruinvissen van het gietijzer gespoeld. Hij wordt nu schoongemaakt en krijgt dan zijn eigen rode en witte banen terug.

Zelf ben ik weer aan het opknappen na een vervelend laatste kwartaal van 2016. De galblaas met de galstenen zijn er in december uitgehaald en nu ben ik bezig mijn conditie weer op peil te krijgen. Dat neemt wel wat tijd in beslag, is mij voorspeld.

Voor jou en de jouwen wens ik dat 2017 een jaar vol fijne ervaringen, gezondheid en geluk en heel veel mooie foto's wordt. En ik wens dat het Lesbos, de eilanders en de vluchtelingen goed zal gaan en dat Europa het eiland helpt.

Met de beste wensen voor het nieuwe jaar,

Jeanet de Jong

Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *