LeAm 8 – Black Friday … zwarte vrijdag

HOLLUM – Lesbos en Ameland beginnen op 1 september 2016 een correspondentie blog. Lees hier de eerste post, waarin onder meer staat hoe dit blog is ontstaan. Deel 7 is op 27 november 2016 gepubliceerd.

Hoi Jeanet,

Dat lijkt me heerlijk om een stuk door de duinen te lopen en de kunstwerken te bewonderen, ik was vroeger toen ik een tijdje in Den Haag woonde altijd met storm te vinden op het strand van Scheveningen, heerlijk uitwaaien. Ik mis soms de geur van de Noordzee en het kraken van de schelpjes onder mijn voeten. Vandaag ook hier even een strandwandeling met de honden gemaakt en nog net even nat geworden. Vandaag en morgen regen en dan wordt er kou met temperaturen onder nul verwacht met een strakke noorderwind die je tot op het bot verkleumd.

Black Friday… de dag dat men vecht bij de ingangen van winkels voor koopjes in de uitverkoop. In contrast het ongeluk van afgelopen vrijdag. Het heeft me diep geraakt, ik werk dan wel op kantoor maar kom toch nog wel in Moria, we verwerkelijken momenteel een activity center net buiten de hekken van het kamp, waar we een (buiten)bioscoop hebben gemaakt samen met de migranten en er o.a. ook volleybal en andere spellen gespeeld kunnen worden. Dit vooral gericht op de grote groep jonge mannen om ze een uitlaadklep te geven terwijl er tegelijkertijd psychosocial support aangeboden wordt. … Wat je zegt… zo een lange reis, eindelijk veilig… en dan dit.

Waar ik me wel weer aan gestoord heb is de Nederlandse berichtgeving over dit ongeluk. Van sommige journalisten vraag ik me echt af of ze ooit een voet in een vluchtelingen kamp hier op de eilanden gezet hebben… ik betwijfel het. En er wordt amper over gesproken hoe dit kon gebeuren. Dat is namelijk vrij simpel, deze mensen leven in tentjes, van die dingen die je bij Perry Sport ziet… soms nog met een zeiltje van de UNHCR erover. Al maanden… en nu het kouder wordt kun je je alleen verwarmen met gaskacheltjes… of een warme thee maken met een campinggasstelletje. En dan is het nog niet eens echt koud… ik houd mijn hart vast. Het is alsof men in Europa het niet wil weten, alsof het een prima oplossing is dat deze mensen vastzitten in deze omstandigheden hier op de eilanden. Nog steeds geen hulp, geen plan voor de winter die overmorgen aan de deur klopt, niet van de Griekse regering, niet van Europa. Plaatsvervangende schaamte… dat is wat ik voel.

De lokale bevolking hier is aan het eind van hun latijn. Het toeristenseizoen was een ramp en zal volgend jaar niet veel beter worden, de olijfoogst minimaal vanwege de uitblijjvende regen en de BTW wordt weer verhoogd voor de eilanden. Behalve de overlast, de protesten, het ongeluk en onrusten in Moria, bestaat er ook nog een keer de spanning voor wat betreft Turkije. Heer Erdogan heeft nu diverse malen op de Turkse televisie gezegd dat het verdrag van Lausanne herzien moet worden, dat bepaalde delen van Griekenland (waaronder Lesvos) bij Turkije horen. En ook dreigt hij de grenzen weer te openen in december zodat stromen met vluchtelingen weer deze kant opkomen. Komen dit soort dingen ook in het nieuws in Nederland?

Ik had inderdaad iets gelezen over de actie met de jassen er zijn er geloof ik zo’n 1500 onderweg naar Lesvos. Een prima actie natuurlijk! Vraag me alleen af hoe je die gaat verdelen… over zo’n 6000 mensen. Ben erg benieuwd of ik nog wat van Auke hoor!

Mijn kalender is af en de volgende 50 worden op dit moment gedrukt, zodra ik de kans krijg stuur ik je er 1 toe, kan ik er dan 1 van Ameland krijgen? Helaas heb ik veel te weinig tijd om te fotograferen, maak doordeweeks nog wel eens wat foto’s vanuit de auto met mijn telefoon. De afgelopen week hadden we wat mist hier, mijn vingers jeukten… Ik heb wel altijd mijn camera bij me en mag gelukkig voor mijn werk zo nu en dan fotograferen. En verder alleen in het weekend. Het liefst zou ik dit fulltime willen doen, maar voorlopig moet het maar even zo.

Dit was het weer even voor mij, ik hoop dat je genoten hebt van je kunst/ natuur wandeling, weer of geen weer.

Warme groet vanuit stormachtig Lesvos

Eleonora

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *