LeAm 7 – Jassen voor Lesbos

HOLLUM – Lesbos en Ameland beginnen op 1 september 2016 een correspondentie blog. Lees hier de eerste post, waarin onder meer staat hoe dit blog is ontstaan. Deel 6 is op 17 november 2016 gepubliceerd.

Goedemiddag Eleonora,

Hier weer een bericht vanaf herfstzonnig Ameland. We zijn aan de laatste dagen van Kunstmaand Ameland toe, dus ik ga zometeen er nog even op uit. Naar de Koaikersdunen, de meest oostelijke locatie van de Kunstmaand. Het mooie van de Koaikersdunen is dat de kunst in de duinen staat. Je kunt een heerlijke wandeling maken in het prachtige gebied en daarna even verpozen in 't Koaikershuus. Dat staat voor deze zondagmiddag op het programma.

Ik kom in het nieuws allerlei nare berichten tegen over Lesbos, Chios en Samos. Onlusten en protesten, vanwege de omstandigheden in de overvolle vluchtelingenkampen. Hoe ervaren jullie als eilanders deze ontwikkelingen?

Ook zag ik een brandende tent op Lesbos: een gasfles was ontloft met dramatische gevolgen voor het gezin dat in de tent verbleef. Dat moet heel verschrikkelijk zijn, dat er mensen zijn die zijn gevlucht, op het veilige Lesbos zijn aangekomen en dan op zo'n manier de dood moeten vinden. Niet te verteren.

Hoe gaat het met jou? Heb je nog tijd om foto's van je geliefde eiland te maken of zit je alleen maar op kantoor achter je computer? Op Facebook zag ik dat je je kalender voor het komende jaar met prachtige eigen foto's klaar hebt. Dat is in ieder geval gelukt.

Ik heb je naam nog doorgegeven aan een reporter van Omrop Fryslân die nu op Lesbos zit. Het is Auke Zeldenrust, op twitter te volgen als @zeldenrust007, die reportages maakt over het eiland en de vluchtelingenopvang. Hij volgt jassen, die massaal in Friesland zijn ingezameld met het oog op de winter op Lesbos. Die jassen zijn nu naar het eiland verscheept en Auke laat zien wat ermee gebeurt en hoe de situatie daar is. Misschien ontmoeten jullie elkaar nog en kunnen jullie informatie uitwisselen waar de Friese journalist iets mee kan. Hij komt op 1 december weer terug in Friesland om op Omrop Fryslân TV zijn reportages te laten zien.

Terwijl ik dit zit te typen is de zon achter een sluierbewolking verdwenen en ziet het er ijzig koud uit, buiten. Ik trek mijn nieuwe winterjas aan en ga tóch naar de Koaikersdunen. M'n andere winterjas bewaar ik nog even: misschien komt er nog eens een jassenactie.

Met Kunstmaandgroet en sterktewensen,

Jeanet

Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *