LeAm 3 – Zee en Mont Ventoux

HOLLUM – Lesbos en Ameland beginnen op 1 september 2016 een correspondentie blog. Lees hier de eerste post, waarin onder meer staat hoe dit blog is ontstaan. Deel 2 is op 5 september 2016 gepubliceerd.

Dag Eleonora,

Wat leuk om weer van je te horen. Momenteel zit ik niet op Ameland, maar op een varanda aan de voet van Mont Ventoux. Een paar weekjes vakantie. Ik moet je bekennen dat ik nog nooit in Griekenland ben geweest. Het zal er vast van komen. Mijn zus en zwager hebben een huisje op Karpathos en zitten daar momenteel. Dat is toch nog wel een eindje verwijderd van Lesvos, zie ik op Google-maps.

Mocht je naar Ameland willen komen, wij hebben een appartement dat tot je beschikking staat. Dit is hem: Suudooster. Kom samen met je dochter of met wie je wilt, er is ruimte voor vier mensen.

Zal ik ook even iets over mezelf vertellen. Ik ben op Ameland geboren (1956), in feite in de straat waar ik nu woon, in het midden van het dorp Hollum. Mijn vader was er kolenboer en boer en in de schuur waar destijds de steenkool lag opgeslagen is nu mijn woonhuis, waar ik nu alweer 12 jaar woon met mijn vriendin Carla. Ik heb een dochter van 21, Charlotte, die al zelfstandig woont, in Leeuwarden. Daar gaat ze op school. Zo gaat dat met jongelui van het eiland, die kunnen na de basisschool een middelbare school op het eiland volgen en als ze dan 16 zijn moeten ze naar de stad. In de meeste gevallen is dat Leeuwarden. Daar studeert ze communictie en nu ik op vakantie ben, neemt zij de honneurs waar van dit platform Waddenpost en van Persbureau Ameland. Dat is mijn bedrijf. Ik schrijf voor diverse regionale en lokale media en ik heb mijn eigen website met Ameland nieuws. Helaas ben ik geen fotograaf, al zou ik dat wel graag willen. Ik maak natuurlijk wel foto's bij mijn stukken, maar de kneepjes van het vak ken ik niet en ik heb nog steeds geen tijd kunnen vinden om me daar in te verdiepen.

Voor ik weer terugkwam op het eiland heb ik tien jaar bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gewerkt, de Nederlandse organisatie die de opvang regelt van mensen die hier asiel aanvragen. Het COA gaat niet over de asielaanvraag zelf. Dat is dan weer de IND, Immigratie- en Naturalisatiedienst. Als ik het goed heb zijn er functionarissen van de IND op Lesvos om daar te helpen met de screening van de migranten. Ze hebben er hun handen vol aan omdat er zoveel mensen binnenkomen. We zien hier regelmatig de beelden op televisie.

Ik was in die tijd communicatiemedewerker en gaf veel voorlichtingen op scholen en aan allerlei verenigingen die meer over de vluchtelingenopvang wilden weten. Ook was ik mediawoordvoerder voor de regio waar ik werkte. Dat waren de drie noordelijke provincies, Groningen, Friesland en Drenthe. Het was de tijd van de Bosnische oorlog en de vele vluchtelingen uit die regio, maar ook uit Afghanistan en Somalië. Er waren destijds, jaren 90, opvanglocaties op Vlieland, Terschelling en Ameland, maar niet te vergelijken met de kampen op Lesvos. Het waren pensionnetjes en kampeerboerderijen, waar soms enkele tientallen mensen tijdelijk verbleven. Tegenwoordig vangt het COA alleen nog maar in grote locaties op, met honderden mensen tegelijk. Dat is nog weinig vergeleken met de duizenden die op Lesvos in de opvang zitten.

De praktijk van toen, zoals ondermeer op de Waddeneilanden, was dat de vluchtelingen gespreid over het land zaten en dat de lokale bevolking ruimte had om de mensen te helpen. Het ondermijnde het gewone leven van de lokale bevolking niet en bracht bijzondere ervaringen met zich mee. Leren kennen van eten uit andere streken, bijvoorbeeld.

Ik stel me voor dat het bij jou op Lesvos ongeveer zo warm is als hier bij de Mont Ventoux, zo'n graad of 30, iets warmer af en toe. Het is heerlijk om in te verkeren, maar ik mis het water. Dat heb je bij een eiland altijd binnen handbereik, je ziet het en anders ruik je het wel. Of het nu een groot (Lesvos) of een klein (Ameland) eiland is.

Hartelijke groet vanuit Frankrijk.

Jeanet de Jong

Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *