LeAm 15 – Kunstmaand

HOLLUM – Lesbos en Ameland beginnen op 1 september 2016 een correspondentie blog. Lees hier de eerste post, waarin onder meer staat hoe dit blog is ontstaan. Deel 14 is op 8 november 2017 gepubliceerd.

Dag Eleonora,

Nou, gelukkig heb je 'dat gedoe met die galblaas' achter de rug. Dat klonk allemaal niet zo fraai. Nu maar mooi werken aan je conditie en veel eropuit. Foto's maken, genieten van het landschap en tegelijk goed in beweging zijn. Dat is goed voor lijf en leden, en voor de geest.

Ameland zit momenteel middenin de Kunstmaand en dat trekt nog wel wat bezoekers. Eilanders genieten ervan, maar er komen ook duizenden bezoekers op af die speciaal voor de kunst even naar het eiland reizen. En het is ook zeer de moeite waard. Ik heb nog lang niet alles gezien en wil er de komende twee weken nog opuit. In zorgcentrum De Stelp hangen portretten van bewoners, zo mooi. Ik plaats die van tante Annie even hierbij, dan heb je een indruk. Eilander fotograaf Jantiena Scheltema zette een zestal bewoners van De Stelp op foto en plaatste daar drie kleinere foto's bij van hun liefhebberij of iets bijzonders. Bij die van tante Annie, ze is niet echt een tante maar zo noemen we haar al zo lang ik weet, staan foto's van haar met een klokje dat veel voor haar betekent en twee fotootjes van haar met Jolanda, mijn nicht die in De Stelp werkt. Zo verschrikkelijk lief.

En dat is nog maar één van de vele tentoonstellingen die te zien is.

De tweede foto bij deze post is er een van knipsels in de kerk. Op de vloer van de Westerlaankerk liggen tientallen vierkante knipseltjes, die tezamen een kanten vloerkleed vormen. Wat je ermee moet weet ik niet, maar het is wel heel erg leuk om te zien. Het past ook geweldig in de kerk. En zo word je altijd weer verrast en geïnspireerd door de deelnemende kunstenaars.

Verder loopt het allemaal wel op Ameland. We hebben wat last van strandval, maar daarvan zeggen de autoriteiten dat het niets ernstigs is. Als je het ziet denk je, daar verdwijnt ons eiland in de diepte, maar Rijkswaterstaat maakt zich er niet zo druk over. Ik vind het wel een mooi woord, strandval. Mag van mij wel het Woord van het Jaar worden.

Anders is het op jouw eiland. We lezen hier dat het eiland uit zijn voegen barst en dat de verhouding vluchteling – eilandbewoner behoorlijk scheef loopt. Ook lezen we over de burgemeester van jullie eiland die oproept tot staking omdat de situatie niet meer te handhaven is. Het zijn problemen waar wij op Ameland geen weet van hebben. Ja, je leest erover, ik hoor het van jou, maar om te weten hoe zwaar dat is voor de mensen daar, dat is toch een andere kwestie. En het is ook zo'n ingewikkeld verhaal waarbij eilandbewoners gebukt gaan onder een situatie waar ze geen hand in hebben. Europa heeft nog geen goed antwoord op alle mensen die op drift zijn en als vluchteling op Lesbos terechtkomen. Ik wens jou en je eilandgenoten toe dat de staking autoriteiten wakker schudt en dat er wat verandert. Ik hoor het graag van je.

Oh ja, nog wat, ik zit komend weekend op een vlot met nog twee dames. We spelen een eenakter met de titel In volle zee. Ken je het verhaal van de Essex, de walvisvaarder die werd geramd door een grote potvis? De waargebeurde geschiedenis inspireerde Herman Melville tot het schrijven van het beroemde Moby Dick verhaal. De schipbreukelingen van de Essex kwamen in vier sloepen in volle zee terecht en hadden geen eten en drinken en geen hengel om vis te vangen. In die sloepen hebben zich verschrikkelijke taferelen afgespeeld, met loterijen wie van de mannen het eerst zou worden opgegeten om de anderen te redden. Nou, zoiets spelen wij komend weekend in Herberg De Zwaan. Lachen!

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *