Lampen Hollum doen vreemd

HOLLUM – De straatverlichting in Hollum doet een beetje vreemd, deze dagen. Ze zijn overdag aan, branden soms extra fel en dan juist extra gedimd. Er wordt namelijk aan de verlichting gewerkt. Koos Metz installeerde de led-verlichting in de masten van Hollum centrum. Vandaag synchroniseerde de leverancier van de led-verlichting, Philips, alle lampen. Dit gebeurt met behulp van de computer.

Vanaf vrijdagavond zullen in de avond en in de nacht alle lampen gedimd branden. Zacht voor de ogen en zuinig voor de gemeentelijke portemonnee.

Kees Fielstra stuurt een bericht over eerdere mysterieuze verandereingen in het straatlampenlicht van Hollum. Hij lost er een mysterie mee op: “Het berichtje over de vervanging van de lampen herinnerde mij direct aan de jaren vijftig toen een soort gaslampen voor de straatverlichting in Hollum zorgde. De lampen waren bevestigd aan houten palen. Als je dan met een club jongens zaterdagavond of -nacht door het dorp liep bedacht iemand wel eens de "donkertruc", bijvoorbeeld in de Burenlaan. Bij iedere lamp ging iemand met zijn rug tegen de lantarenpaal aan staan. Als er dan ergens een fietser aan kwam deed, op een luide roep van een van ons, iedereen die bij een lantarenpaal stond een flinke trap naar achteren tegen die paal. De aangetrapte lampen gingen direct uit en dan was het aardedonker! De fietser, die meestal niet meer zo stabiel op zijn rijwiel zat, was de weg kwijt en viel om of botste ergens tegenaan gevolgd door een luide vloek of andere kreet. Na een poosje gingen de lampen vanzelf weer zachtjes gloeien en hadden wij ons verzetje zonder kosten weer gehad.”

Mobielnieuws

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *