Boetes bij afsnijden vaarroute Wadden

DEN HAAG – Schepen die de voorgeschreven vaarroute langs de Waddeneilanden afsnijden krijgen binnenkort een fors hogere boete. Het maximale tarief wordt verhoogd van 7600 naar 78 duizend euro, heeft de ministerraad vrijdag besloten op voorstel van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD).

De verplichte vaarroute tussen Noord Hinder en de Duitse Bocht is ingesteld om het risico op grootschalige vervuiling van het Waddengebied in geval van een ongeluk te verminderen. De route ligt verder uit de kust, zodat er meer tijd is om maatregelen te treffen in geval van een ongeluk.

De Kustwacht constateert echter dat de afgelopen jaren sprake is van afsnijden. Tientallen schepen nemen de korte weg om zo brandstof te sparen. De besparing is ongeveer 9100 euro op. Van het verhogen van de boete gaat een preventieve en afschrikwekkende werking uit, zodat minder schepen de route afsnijden.

De Kustwacht heeft het scheepvaartverkeer boven het Waddengebied permanent in beeld. Schepen die willen afsnijden kunnen snel worden geïdentificeerd. De schepen kunnen de nieuwe boete vanaf 1 januari verwachten.

Bron: ND.nl

>>> lees hier over Storm en hoge golven op de Noordzee

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *