Laat zeehondjes met rust

PIETERBUREN – Zeehondencentrum Pieterburen roept het publiek op om zeehondenpups met rust te laten en ze niet zelf op te pakken. Hoewel het centrum begrip heeft voor de goede intenties die er meestal achter zitten, maken acties waarbij mensen zelf ingrijpen het observeren van de pup en een eventuele hereniging met de moeder onmogelijk. Het is bovendien verboden zeehondjes aan te raken.

Pup

Mocht er twijfel zijn over het welzijn van de pup, neem dan eerst contact op met het Zeehondencentrum. De afgelopen drie weken is er iedere week een zeehondenpup zonder tussenkomst of inlichting van het Zeehondencentrum door het publiek gevangen en naar de opvang gebracht. In zo’n situatie is het niet langer mogelijk voor het centrum om te werken met observatie, wat de moeder de gelegenheid geeft terug te komen.

Zeehondenwachters

Zelfs wanneer het duidelijk is dat de moeder nooit meer bij de pup kan komen, moet men eerst contact opnemen met het centrum. Sinds het in 2020 getekende Zeehondenakkoord is het uitdrukkelijk verboden zeehonden aan te raken, behalve voor erkende zeehondenwachters. Deze zeehondenwachters zijn dit voorjaar voor het eerst volledig opgeleid aan het werk. Ze werken onder licentie en aansturing van één van de operationele zeehondenopvangcentra in Nederland. Wanneer ze optreden zijn ze te herkennen aan de felgekleurde hesjes. Het doel van het instellen van zeehondenwachters is om zo veel als mogelijk problemen voor zeehonden te voorkomen en op een goede manier een terughoudend opvangbeleid te kunnen voeren. Dat wil zeggen: voorkomen als het kan, opvangen als het moet. Acties van het publiek bemoeilijken dit – maken het in sommige gevallen zelfs onmogelijk – en komen niet ten goede aan de zeehonden.

Sancties

Het Zeehondencentrum Pieterburen heeft op dit moment 39 pups in opvang. Hiervan zijn er drie zonder tussenkomst van het centrum binnengebracht. Op dit moment volgen daar geen sancties op, omdat het Zeehondencentrum begrip heeft voor de goede intenties van de betrokkenen. Het is niet uitgesloten dat er in de toekomst wel sancties door de instanties worden opgelegd. 

Junior Zeehondenwachter

Juist om meer begrip te creëren voor het werk dat een zeehondenwachter doet staan de activiteiten van het centrum de hele zomervakantie in het teken hiervan. Zo kunnen kinderen een “Junior Zeehondenwachter” worden en kun je tijdens een bezoek in het centrum kennismaken met een zeehondenwachter. 

Bron Zeehondencentrum Pieterburen

Zeehondencentrum Pieterburen voor het melden van een zeehondje kan via 0595 526 526

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *