Kunstmaandconcert – Noorderlicht

HOLLUM – Het eerste Kunstmaandconcert in de hervormde kerk te Hollum is van het blokfluitensemble Praetorius. Ze spelen Noorderlicht. Noorderlicht is een voorstelling in Noordse sferen, met Skandinavische muziek en vertellingen. Verhalenverteller en rietblazer Gottfrid van Eck en blokfluitensemble Praetorius brengen verhalen uit de Kalevala, het eeuwenoude Finse heldenepos tot leven. Muzikale hoogtepunten zijn de Karelia-suite van de Finse componist Jean Sibelius en de Peer Gynt-suite van de Noor Edvard Grieg. Tussendoor klinkt er Scandinavische volksmuziek. 

In de verzen van de Kalevala weerklinken eeuwenoude ritmes van de Finse volkspoëzie. Dit voorchristelijke epos is in de negentiende eeuw verzameld en op schrift gesteld door de Finse arts en folklorist Elias Lönnrot. Een scheppingsverhaal waarbij de hemelse elementen ontstaan uit eendeneieren en de strijd tussen heldenfiguren uit Kalevala en Pohjola (Noorderland) zijn belangrijke onderdelen van deze bundel verhalen. De muziek van de verzen is helaas verloren gegaan, maar de Kalevala heeft de Finse nationale identiteit vormgegeven en is van grote invloed geweest op vele kunstenaars.

Een van hen was Sibelius. Hij verwerkte ook elementen van de traditionele muziek uit Karelië, de streek die nu deels in Finland en deels in Rusland ligt, in zijn stukken. Zijn vroege Karelia-suite met zijn Intermezzo, Ballade en Alla Marcia uit 1893 is daar een prachtig voorbeeld van.

Bij Noordse muziek mag de Peer Gynt-suite niet ontbreken. Deze toneelmuziek schreef componist Edvard Grieg bij het gelijknamige toneelstuk van zijn goede vriend Henrik Ibsen, dat in 1876 in première ging. Het is bij uitstek romantische muziek. De Noorse schrijver Ibsen deed zijn inspiratie op in de ‘Ronde bergen’, een streek in het midden van Noorwegen waar men elkaar al tijden verhalen vertelde over Peer Gynt, een vrolijke en schelmachtige volksfiguur.

Blokfluitensemble Praetorius brengt beide stukken in een bewerking van Hans-Dieter Michatz. Het ensemble bestaat uit ruim twintig leden die elk verschillende fluiten bespelen, van de allerkleinste sopranino tot de allergrootste sub-contrabasblokfluit. Norbert Kunst (1958) is sinds 1997 dirigent en artistiek leider van Praetorius. Hij studeerde blokfluit, contrabas en fagot aan het Utrechts conservatorium en leidt diverse gezelschappen. Meer informatie: www.praetorius.nl 

Gottfrid van Eck is professioneel verteller, theatermaker en rietblazer. Hij maakt theatrale verhalen en vertelconcerten. In 1998 richt hij trio Vilde Katshke (Jiddisch voor wilde eend) op, een ensemble waarin zijn liefde voor joodse volksverhalen, klezmer en Balkanmuziek samenkomen. Hij is betrokken bij Stadsavonturen, een collectief professionele verhalenvertellers en muzikanten.

kijk voor meer Kunstmaand Concerten in de Agenda, mobiel te raadplegen via ameland-actueel.nl

→ alle Kunstmaand locaties zijn mobiel te vinden via ameland-actueel.nl

lees hier meer over Kunstmaand Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *