Kunstmaand Preview in Hotel Amelander Kaap

HOLLUM – Op vrijdag 30 oktober om 11.00 en om 16.00 uur geeft Francisca Tollenaar een rondleiding van een half uur langs de tekeningen die gedurende de Kunstmaand in Hotel Amelander Kaap hangen. Zij een van de tekenaars van de Nederlandse Kring van Tekenaars (NKvT). De tentoonstelling is een weergave het project het Museum van Binnenuit. De rondleiding is bedoeld voor pers en verzamelaars, bezoekers en geïnteresseerden. Tollenaar vertelt hoe dit bijzondere project tot stand kwam en over de samenwerking met het Leeuwarder Natuurmuseum en Tresoar.

Tekenaars en schrijvers zijn samen in een expositie in Hotel Amelander Kaap te zien tijdens Kunstmaand Ameland 2015 van 31 oktober t/m 29 november.

Artists in Residence

In september 2014 werkten tekenaars van de NKvT en Friese schrijvers in het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden. Als Artists in Residence kozen de tekenaars een favoriet object uit en maakten er ter plekke schetsen van om deze later in hun atelier uit te werken. Vervolgens gingen ze in gesprek met een schrijver, die een korte impressie van de schetsen gaf in een gedicht of tekst. Tekenaar en auteur probeerden ieder met hun eigen medium, beeld en tekst, de verbinding met de collectie te leggen. Het gaat om tien tekenaars versus tien schrijvers.

Het eindresultaat was in maart en april te zien in de expositie It Museum fan Binnenút – Het Museum van Binnenuit in het Natuurmuseum Fryslân. Een bijzondere selectie van de tekeningen in combinatie met bijbehorende gedichten of verhalen, wordt tijdens de Kunstmaand getoond.

De literaire bijdragen zijn van:  Albertina Soepboer,  Hilda Talsma, Sipke de Schiffart,  Arjan Hut, Elske Kampen,  Ale S. van Zandbergen, Jetske Bilker, Bart Kingma, Yva Hokwerda  en Sytse Jansma.

De tekeningen zijn van: Annemieke Harkema, Nora Hooijer, Wilma Laarakker, Ingeborg Oderwald, Godelieve Smulders, Edith Sont, Jan van Spronsen, Francisca Tollenaar, Danielle Vidal en Mia Westerhof.

It Museum fan Binnenút – Het Museum van binnenuit

De titel refereert aan de zoektocht naar het wezen, of misschien wel ‘de ziel’ van het Natuurmuseum Fryslân. Het doel van deze bijzondere samenwerking was het samenvoegen van twee creatieve uitingsvormen, waarbij tekenaars en schrijvers elkaar stimuleerden en inspireerden tot een verrijkende kruisverbinding!

Tresoar is altijd op zoek om Friese auteurs een nieuw podium te bieden: een nieuwe manier om inspirerende gedichten of teksten te produceren in samenwerking met kunstenaars uit een andere discipline. Behalve de expositie in samenwerking met tekenaars, verzorgt Tresoar ook literaire optredens tijdens de Kunstmaand. Zie hiervoor het Kunstmaand programmaboekje of de Ameland Agenda.

Tweetalige bundel

Van het samenwerkingsproject is ook een tweetalige bundel verschenen in het Fries en het Nederlands, waarbij de tweetaligheid door de gekozen vormgeving een zeer bijzonder karakter heeft gekregen. Het eerste exemplaar van het boek is destijds door Bert Looper, directeur van Tresoar, aangeboden aan Ton F. van Dijk, directeur van Leeuwarden Fryslân 2018. In het boek is een selectie van de tekeningen opgenomen die bij de oorspronkelijk Friese gedichten met een Nederlandse vertaling behoren (of andersom).

Het boekje is in Nes bij de Kunstmaand Ameland winkel te koop voor € 5,00 en is helemaal gratis als u zich opgeeft voor de literaire avond op woensdagavond 11 november in Hotel Amelander Kaap. 

⇒ lees hier meer over Kunstmaand Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *