Kunstmaand Ameland 2015 Zee van Licht geopend

NES – Vanmiddag is de negentiende Kunstmaand Ameland geopend in Ameland State aan de Strandweg bij Nes. De ondertitel van deze negentiende Kunstmaand is Zee van Licht.

Galeries en rotondes

Over het gehele eiland en in alle windrichtingen zijn er exposities ingericht: in kerken en kampeerboerderijen, in hotels en galeries, in duinen en op rotondes. Er is bijzondere aandacht voor buitenprojecten.

Zee van Licht

Het jaar 2015 is door Unesco, de organisatie die de Waddenzee haar Werelderfgoedstatus verleende, uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van het Licht. Voor Kunstmaand Ameland dé reden om dit jaar het thema ‘Zee van licht’ te kiezen. De Kunstmaand is vandaag, zaterdag 31 oktober, geopend en loopt door tot en met zondag 29 november.

Met veel zorg en aandacht zijn er kunstenaars uitgenodigd, die gezamenlijk een grote variëteit aan uitingen en technieken laten zien.

Dit jaar is er speciale aandacht voor sculpturen. Bekende kunstenaars zoals Hans van Bentem, Nicolas Dings, Beppe Kessler, Bert Frijns, Rita Kok (lees over Rita Kok in editie 11 van Ameland InZicht Magazine), Gijs Dragt, Maite Duval en Olaf Mooij laten hun  werk zien op Ameland.

IJsland

Lang geleden voeren de Amelanders naar de Oostzee voor handel, nu brengt de Kunstmaand uit deze regio kunst naar Ameland. De kunstverbintenis wordt ook wel de The Nordic Art Connection genoemd. De organisatie heeft mede daarom een internationaal gezelschap van kunstenaars geselecteerd uit Zweden, Denemarken, Noorwegen, Duitsland en Nederland. Nieuw dit jaar zijn kunstenaars uit IJsland.

Berkenbladproject

Op meerdere buitenlocaties zijn beelden van verschillende materialen ingericht. Aan sommige wordt tijdens de Kunstmaand nog gewerkt, zoals het Berkenbladproject bij de BP Plas. Bezoekers kunnen zelfs meewerken aan dat beeld.

Muziek en theater

Muziek,- en theaterliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de hervormde kerk in Hollum. Deze kerk biedt een podium voor verschillende bekende artiesten. Er hangt kunst van Rita Kok en er zijn diverse optredens te genieten.

Kester Freriks

Kunstmaand Ameland biedt nog veel meer, want ook poëzie vormt een belangrijk onderdeel. Kijk naar het aanstekelijke programma dat in Herberg De Zwaan wordt geboden. Op 4 november komt daar bijvoorbeeld Kester Freriks voorlezen uit zijn boek de kleuren van het wad en vertellen over zijn waddenervaringen.

Gedurende de hele maand november worden op de woensdagen poëzieavonden georganiseerd met medewerking van het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar. De data staan in de agenda.

lees hier meer over Kunstmaand Ameland, van 1997 tot nu

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *