Kunstmaand met Tamara Tantico in Dolores

HOLLUM – Haar kunstenaarsnaam is Tamara Tantico, haar gewone naam heeft dezelfde voornaam en Jongsma als achternaam. Daar klinkt niet zoveel Mexicaans aan. Het Mexicaanse zit hem in hoe ze eruitziet en wat ze schildert. Tijdens de Kunstmaand is Tamara Tantico artist in residence; ze werkt in het Mexicaans restaurant van Hotel Dolores in Hollum. Een passender locatie is in dit geval niet te bedenken.

Ze zit voor het raam, heeft een doekje op de ezel, schetspapier op schoot en bloemen in het haar. Op de tafel voor haar staan panelen met een woord, een nummer en een afbeelding. Tijdens deze Kunstmaand wil ze er 12 van maken en ze is goed op dreef. Het zijn platen van een Mexicaanse bingo, die La Loteria wordt genoemd. Het werd traditioneel op Mexicaanse markten gespeeld en wie er meer van wil weten kan het beste even bij Dolores binnenstappen. Behalve La Loteria, hangen er schilderijen en staan er jurken van haar hand. Nog meer van die fantastische jurken, geïnspireerd op traditionele kledendracht met een exotische touch, zijn te zien in het Natuurcentrum in Nes.

Tamara Tantico is een Amsterdamse kunstenares van Fries-Indische afkomst. Haar schilderijen en objecten zijn helder en kleurrijk en bevatten een diepe gelaagdheid waarin de niet aflatende kracht van de natuur versus de ijdele inspanningen van de mens de kern vormt. Thema’s zijn verval en angst voor de dood, die met een flinke dosis humor en zelfrelativering in haar werk worden verwerkt. Ze gaat gekleed in haar eigen creaties en is zodoende een opvallende verschijning. Dat leverde haar de bijnaam ‘Frida van de eilanden’ op. Tamara Tantico (dat zoveel betekent als Zo veel) woonde lange tijd op een van de eilandjes in de oude binnenstad van Amsterdam. Deze november is Frida van de eilanden in Dolores te vinden.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *