Koning en Koningin naar Ameland

LEEUWARDEN – Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen op dinsdag 9 en woensdag 10 mei een streekbezoek aan de Waddeneilanden in de provincies Noord-Holland en Fryslân. Het Koninklijk Paar bezoekt de eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Het bezoek staat in het teken van de leefbaarheid op de Waddeneilanden en de complexiteit van de vraagstukken die daarbij een rol spelen.

Het Koninklijk Paar hopt per vliegtuig van eiland naar eiland. Mochten de weersomstandigheden dusdanig extreem zijn dat vliegen niet fijn is, dan zal er een aangepast programma gevolgd worden waarbij het vervoer met de veerdiensten en over land gaat. In dat geval worden Vlieland en Ameland overgeslagen. Of er wel of niet met Willem-Alexander en Máxima gevlogen kan worden wordt 10 mei om 05.30 uur besloten. 

Bij goed vliegweer ziet het programma voor Ameland er alsvolgt uit:

Woensdag 10 mei

Ameland

Bereikbaarheid eilanden

Aan het einde van de ochtend is het Koninklijk Paar op Ameland. In de terminal van de veerdienst spreken zij over de bereikbaarheid van het eiland. Een steeds hogere baggerinspanning is nodig om de vaargeul bevaarbaar te houden, dit geeft een toenemende druk op de natuur. 

Staatsbosbeheer

Alle eilanden hebben een eigen karakteristieke natuur, met veel campings en recreatiemogelijkheden. Dat geeft druk op de balans tussen recreatie en natuurbehoud. Er zijn veel verschillende natuurbeschermingsorganisaties en natuurbeheerders actief. Het Koninklijk Paar gaat op een locatie van Staatsbosbeheer in gesprek met de zeven natuurbeheerders van het eiland.

Gesprek met toeristische sector

Vervolgens spreken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in Hotel Nobel in Ballum met vertegenwoordigers van de toeristische sector, met name de consequenties van het groeiende aantal toeristen op het eiland komen aan bod. 

Bron RVD

Lees hier het hele programma voor die twee dagen

lees hier over Koninklijke bijzonderheden

lees hier over alle titels van de Koning, waarind Vrij- en Erfheer van Ameland

lees hier over het bezoek van de Koning op 29 maart 2019

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *