Kloven op het Noordzeestrand

HOLLUM – Aan de noordwestkant van de kop van het eiland is een strandsuppletie gaande. In opdracht van Rijkswaterstaat wordt daar van maart tot juni 2019 zand op het strand gesuppleerd vanaf paal 1.2 tot 4.2. In totaal wordt 2,4 miljoen kubieke meter zand op het strand gespoten om het eiland te beschermen tegen de zee. De suppletie gaat van ongeveer badstrand Hollum tot voorbij de duindoorbraak aan de noordwestzijde van het eiland. Ter hoogte van paal 3, in de buurt van de duindoorbraak en de plek waar afgelopen maanden de oude NAM-boorlocatie is gesaneerd, onstaan door het opspuiten van het zand, diepe kloven. Het lijken wel de Grand Canyons in het klein. Als het werk gedaan is zal daar niets meer van te zien zijn.

De werkzaamheden gaan dag en nacht door, zeven dagen per week.

Gedurende de strandsuppletie is het strand voor een deel niet begaanbaar voor publiek, vanwege de bulldozers die er rijden en het drijfzand dat tijdelijk ontstaat. Als deze klus klaar is verplaatsen de werkzaamheden zich naar Ameland-Midden. Tussen paal 13 en 23 wordt 4 miljoen kubieke meter zand op de vooroever gestort, op de zeebodem vlak voor het strand.

Rijkswaterstaat houdt voor Nederlanders de kustlijn in de gaten: de zee mag de basiskustlijn (BKL) niet overschrijden. Dat is het algemene kustbeleid van het Rijk. Op Ameland gaat die vlieger niet helemaal op, omdat ter hoogte van paal 3 al een paar jaar wordt afgeweken van die BKL. In dat gebied, ten noorden van de Lange Dunen, is zelfs sinds begin 2018 een duindoorbraak, die in januari 2019 alleen maar groter is geworden. Op dat kustvak wordt niet de basiskustlijn gehanteerd als norm, maar wordt de kust beheerd volgens het principe van dynamisch kusteheer. Het beheer ter plekke is zo strikt volgens die leer gevolgd, dat zelfs de NAM-locatie niet werd beschermd. De oude boorlocatie stortte op 8 januari 2019 deels in zee, inclusief een grote hoeveelheid met boorspoeling vervuild zand. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *