Kleine G1000 op Ameland

DOKKUM – In de Bibliotheek is november de maand van Nederland Leest. Deze maand stimuleert de Bibliotheek heel Nederland om hetzelfde boek te lezen en over dat boek en het thema te discussiëren. Dit jaar staan drie boeken centraal, elk rondom het thema democratie. Omdat lezen en eten een geweldige combinatie is en er vele manieren zijn om een boek te ervaren organiseren de Friese bibliotheken in restaurants, schouwburgen en bibliotheken de Literaire DIS.

Spreker: Harm van Dijk

Ook op Ameland organiseren we een Literaire DIS, op 10 november in De Vermaning in Nes. We nodigden Harm van Dijk uit als spreker. Harm van Dijk kent u wellicht als de man die de G1000 naar Nederland haalde. Een G1000 is een burgertop, een evenement waarbij op één dag -of avond in het geval van Ameland- inwoners en betrokkenen met elkaar in gesprek gaan over hun eigen stad, dorp of gemeente.

Een goed gesprek

Bij een grote G1000 gaan 1000 mensen, aan 100 tafels met elkaar in gesprek. 700 zijn ‘gewone burgers’, 100 komen uit de lokale politiek, 100 zijn ondernemer en 100 zijn vrije denker. Samen gaan zij op zoek naar wat zij samen belangrijk vinden voor hun gemeente. Zij doen dit in een open gesprek waaraan alle deelnemers gelijkwaardig deelnemen.

Geen duizend, maar dertig

In De Vermaning passen geen duizend mensen. Het wordt daarom een kleine G1000, bijvoorbeeld een G30. Eilanders, toeristen; iedereen mag meedoen. Daarnaast willen we een aantal vrije denkers, ondernemers en politici uitnodigen. Bij deze! Wilt u meedoen aan de G1000 in kerkje De Vermaning op Ameland, op 10 november, om 19.30 uur? Meld u dan zo spoedig mogelijk aan bij ondergetekende. Er is plek voor 5 tot 10  genodigden, de plekken worden vergeven op basis van aanmelding.

De G1000 bijwonen als ‘gewone burger’ kan ook

Vanzelfsprekend kunt u de G1000 ook bijwonen als ‘gewone burger’. Aanmelden kan hier. De kosten zijn dan 15 euro per persoon, u krijgt daarvoor twee drankjes, koffie/thee en lekkere hapjes.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *