Klassieke auto’s veroveren Ameland

NES – Honderd en twee auto’s starten zaterdagochtend minuut na minuut. Het parkeerterrein achter Ameland State aan de Strandweg buiten Nes is het verzamelpunt en de start van de Tiende Klassieker rally Ameland. Het is 9.00 uur en voor sommigen is dat aan de vroege kant. Gapend bekijken ze het parcours en de puzzeltochtvragen. De Ameland Rally bordjes worden aan de voorbumpers bevestigd van de klassiekers die alle tussen 1940 en 1977 gebouwd zijn en dan vertrekt de eerste auto voor een puzzeltocht langs de mooiste plekjes van het eiland. Waar auto’s niet mogen komen staan deze klassiekers vandaag boven de wet. Ze rijden in colonne langs de dijk, stapvoets langs de vele schapen en lammetjes.
Harry Siegers en Fien Siegers uit Woerden rijden de rally op het eiland voor de achtste keer. Ze bezitten een DAF 55 coupé, een sportieve DAF uit 1969 waar twee volwassenen en twee kinderen in passen. De achterbank is te krap voor nog twee grote mensen. Harry en Fien rijden met een grote glimlach door de polder bij Ballum, komen als een van de laatsten aan in de Ballumer Bocht en maken zich op voor een tocht met een robbenboot naar de zeehonden. Een leuke onderbreking van de rally, die samenvalt met de lunch. De Siegersen zijn lid van de DAF club Nederland. “Als je wilt kun je ieder weekend wel een tocht rijden,” vertelt Harry. Hij en zijn vrouw rijden op Ameland omdat ze gek zijn op het eiland. Hij komt er al zolang hij zich kan herinneren. Vrienden bezitten er een huisje waar ze regelmatig bivakkeren. De DAF 55 laten ze dan thuis. Daarmee rijden ze behalve op Ameland nog de Vianen/ Culemborg rally.
De klassiekers rijden na hun boottocht op het Wad nog een rondje en komen om 15.00 uur in Nes aan waar ze verwelkomd worden door de Hollumer Gromkes. De file van Triumph’s, Porsches, Kevers en Volvo’s met in hun midden het DAFje 55 coupé van de familie Siegers, ziet er prachtig uit maar echt energiezuinig is het niet. Ameland dat zich profileert als Duurzameland, het eiland waar projecten rond duurzame energie poot aan de grond krijgen, verwelkomd nog deze maand, op 28 april, 25 oude Amerikaanse auto’s. Wagenborg vaart er een extra overtocht voor. Op 9 en 10 juni komen de Oldtimers naar Ameland.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *