Kinderen van basisschool ’t Ienster in Ballum leggen stenen dijk

BALLUMERBOCHT – Kinderen van basisschool 't Ienster in Ballum plaatsten in de Ballumerbocht de eerste breukstenen op een zandbed, voor de verhoging en versterking van de Amelander Waddendijk. Twee vrachtwagens storten de eerste lading van honderden kilo's zware stenen. Voor de kinderen was er een lading niet van echt te onderscheiden nepstenen voorhanden. Hoofd-ingenieur directeur Sieben Poel, Bé de Winter, loco dijkgraaf en wethouder Nico Oud hielpen de kinderen.

De plaatsing van de stortstenen is de officiële handeling die de werkzaamheden aan de dijk inluiden. Over drie jaar is de dijk klaar. Na een jarenlang voortraject van rekenen, tekenen en overleg met vele betrokkenen ligt er een plan dat onderdeel is van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma en waar boeren, bewoners, natuurbeschermers, volgelwachten, Rijkswaterstaat, Wetterskip Fryslân en gemeente Ameland zich in kunnen vinden. De dijk is op zich nu veilig, maar hij wordt iets verhoogd en versterkt, zodat hij in de toekomst het eiland kan beschermen tegen teisterende golven. De komende 50 jaar kan Ameland de zeespiegelstijging hebben.

De 16,5 kilometer lange dijk wordt 35 centimeter hoger en krijgt nieuwe bekleding in de vorm van breuksteen. Het buitendijkse fietspad blijft behouden en wordt verhoogd en het merendeel van de dijk blijft groen.

De werkzaamheden vinden voornamelijk in de zomer plaats. Met een informatiepunt op de dijk, fietsroutes en excursies is er de komende drie zomers wat extra's te beleven op Ameland, zegt loco-dijkgraaf Bé de Winter in zijn openingswoordje. Wetterskip Fryslân is 'fier' op het project, het is het grootste project dat ze onder handen hebben gehad.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *