Beter zomerweer in zicht

WAGENINGEN – De start van de astronomische zomer verloopt teleurstellend, maar volgens MeteoGroup beter zomerweer is in zicht. Maandag vallen er nog buien, vanaf dinsdag neemt de neerslagkans af en komt de zon steeds vaker te voorschijn. Vanaf donderdag wordt met naar west- tot zuidwest draaiende winden warmere lucht aangevoerd en wordt het op veel plaatsen weer 20 graden. Een verdere stijging naar zomerse temperaturen van 25 graden zit er voorlopig nog niet in. 

In Nederland vindt morgen 21 juni om 16.38 uur de zonnewende 2015 plaats. De zon staat dan recht op de aarde, het wordt dan op de noordpoolcirkel niet donker. Het is ook de langste dag van het jaar. In Utrecht is de tijd tussen zonsopkomst en ondergang 16 uur en 31 minuten. Eigenlijk duurt de dag nog iets langer omdat het korte tijd voor zonsopkomst en even lang na zonsongang, tijdens de schemering al licht is.  

Het wisselvallige en koele weer tijdens de start van de zomer hebben we te wijten aan een lagedrukgebied, trekkend van IJsland via de Noordzee naar Denemarken en Zweden. Uitlopers van het lagedrukgebied veroorzaken vooral op zondag en maandag neerslag. In de loop van volgende week trekt een uitloper van het Azorenhogedrukgebied het vasteland van Europa op waardoor de neerslagkans afneemt en de zon vaker te voorschijn komt. Tegen het eind van de week draait de stroming mogelijk van west naar zuidwest op nadering van een nieuw lagedrukgebied ten westen van de Britse eilanden en wordt er steeds warmere lucht aangevoerd.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *