KIMO blijft achter containers aan jagen

LERWICK SHETLAND – KIMO International blijft hameren op het risico van overboord geslagen containers. Het is een steeds groter wordende bedreiging, zo zegt KIMO. De internationale milieuorganisatie met burgemeester van Ameland Albert de Hoop als voorzitter, blijft aandacht vragen voor dit probleem.
Al meer dan tien jaar is KIMO bezig de kustgemeenschappen bewust te maken van de bedreigingen die op de loer liggen. Gemiddeld slaan 10.000 cargo containers overboord. Slecht schipontwerp, ondeugdelijke containers, niet goed vastgezette lading, belabberd onderhoud, slecht zeemanschap, topzware belading, het weer, commerciële druk, storing in de communicatie of een combinatie van deze factoren zorgen voor meer en meer incidenten op zee, zegt KIMO.

Betreft de overboord geslagen lading hout of gymschoenen, dan lachen de kustgemeenten en steekt de jutterskoorts de kop op. Een deel van de containers bevat echter een minder plezierige inhoud. Containers met giftige lading kunnen na het overboord slaan naar de bodem zinken of aanspoelen op de kust. In beide gevallen zijn de gevolgen desastreus. KIMO start in 2009 een campagne om dit onderwerp Europabreed voor het voetlicht te brengen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *