Kerkarchief naar gemeente Ameland

HOLLUM – De archieven van de Doopsgezinde Gemeente, de Gereformeerde Kerk en stichting Kerk in de Recreatie op Ameland zijn formeel overgedragen aan het archief van gemeente Ameland. Kerkenraadsleden van de betrokken kerken en wethouder Will Bakema bekrachtigden dit vandaag met het ondertekenen van een overeenkomst. Will Bakema ontving symbolisch het oudste notulenboek van de Gereformeerde Kerk.

De doopsgezinden vormen met de gereformeerden sinds 1 januari 2010 de Federatie Doopsgezind Gereformeerd Ameland. De archieven van zowel de Gereformeerde Kerk als de Doopsgezinde Gemeente werden afgesloten en als Federatie vormen beide kerken een nieuw archief. Een natuurlijk moment om de archieven van beide kerken en de Stichting Kerk in de Recreatie te inventariseren en toegankelijk te maken via het archief van gemeente Ameland. Ook deze nieuw vervaardigde inventarissen zijn overhandigd. Het archief van de Doopsgezinde Gemeente was in 2006 al overgedragen.

De Federatie Doopsgezind Gereformeerd Ameland vindt het niet alleen belangrijk dat de archieven zo goed mogelijk bewaard blijven, maar ook dat deze documenten toegankelijk zijn en blijven. Met de overdracht van de kerkelijke archieven aan het gemeentelijk archief is dat geborgd.

Het gemeentelijk archief is niet alleen bestemd voor het bewaren van gemeentelijke archieven. Ook archieven van Amelanders of Amelander organisaties maken deel uit van het cultureel erfgoed en zijn als bron voor de geschiedenis van het eiland waardevol. In het gemeentelijk archief worden de opgenomen documenten veilig en goed bewaard. Deze archieven worden niet alleen maar opgeslagen, maar ze zijn ook openbaar en toegankelijk voor iedereen voor bijvoorbeeld historisch onderzoek.

>>> lees hier over het Kerkorgel in de Doopsgezinde kerk

Faber Beheer

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *