Kat in de Kunstmaand -6-

HOLLUM – Nog een keer Kat in de Kunstmaand. In de laatste week van de Kunstmaand 2018 scoren we toch nog een paar keer commandeur Kat en walvissen. Het Melkkannetje heeft de commandeur in de etalage staan. Een raku gestookte schaal en een pot met deksel met het silhouet van de Hollumer erop. Diezelfde techniek komen we in molen De Verwachting tegen en daar is het niet een Kat maar een walvis. Het is keramiek van Petra Tepass en het is niet toevallig dat de techniek van Tepass gelijk is aan die we in de etalage van Het Melkkannetje zien. 

Tepass nam in 2006, tijdens een vakantie op Ameland, deel aan een raku workshop in Atelier Het Melkkannetje. Ze raakte helemaal enthousiast over het werken met klei en volgde in de daaropvolgende jaren cursussen en workshops, bestudeerde boeken en video’s op YouTube en leerde vooral veel door te doen.

In 2010 opende ze de Keramik-Werkstatt 1050°C. Sindsdien geeft zij haar kennis door via cursussen. Petra Tepass werkt voornamelijk met plaattechniek en vormt met de hand. De werkstukken worden gebakken in een elektrische oven (1050°C) of in een raku oven, waar Liesbeth Dul-de Boer van Het Melkkannetje mee werkt.

Tepass: "Wat me fascineert is de weg er naartoe, evenals de verscheidenheid aan mogelijkheden die keramiek biedt. De vrijheid van het ontwerp, het gevoel van kracht in de vormgeving, het zoeken naar de grenzen van het gebruik van klei, de kleuring, het meditatieve effect van het opbrengen van glazuur met de borstel. Adrenalinekicks, tijdens raku stoken wanneer de gloeiende werkstukken bij 1000°C uit de oven gehaald worden en deze vervolgens in zaagsel een vuur ontsteken. De controle over de juiste timing en niet te vergeten de spanning die er is als je het deksel opent… en dan de tevredenheid."

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *