Kat in de Kunstmaand -5-

HOLLUM – Ameland is in 2018 Eiland van Hidde Dirks Kat. Stichting Kunstmaand is een van de participanten in Stichting Hidde Dirks Kat. Dat moet een hoog Kattengehalte in deze Kunstmaand opleveren, zou je denken. PA gaat op Kattenjacht. Hieronder de vijfde en een na laatste video over de jacht naar Kat in de Kunstmaand.

Een beetje Kat in Swartwoude

In Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude treffen we een beetje Kat. Daar hangen tekeningen van Egbarta Veehuizen, die eerder op Ameland exposeerde met tekeningen van Hidde Dirks, Groenland en de Inuit. Deze keer blijft ze in koude streken en heeft de tentoonstelling de titel 'Ik voel me thuis in de kou' mee gekregen. Vrouwen die poolexpedities maken en die de sneeuw van Noord- en Zuidpool als hun habitat zien. Veenhuizen heeft er mooie verhalen bij gelegd, over Barbara Hillary, die op haar 75ste besloot naar de Noordpool te skiën. Een paar jaar later ging ze op dezelfde manier naar de Zuidpool. Over Louise Arner Boyd, een steenrijke Amerikaanse die Groenland expedities financierde. Ze ging vaak zelf mee. Over Bernice Nooteboom, de Rotterdamse poolreiziger, klimaatjournalist en filmmaker. Nooteboom zegt over de poolgebieden: "Het liefst ben ik in de extreme gebieden op aarde want dan kom ik pas echt tot leven." Een must see van deze Kunstmaand en tevens een afscheid van Kat in de Kunstmaand. 

Kat in de Kunstmaand

Al met al blijkt er nog wel wat Kat te scoren in deze Kunstmaand in het jaar dat Ameland Eiland van Hidde Dirks Kat is. Museum Sorgdrager in Hollum heeft een permanente tentoonstelling over Ameland en de walvisvaart, Museum Swartwoude in Buren besteedt in de vaste opstelling aandacht aan Jantje Jans, de vrouw van Hidde. In Hollum, op het kerkhof bij de grote kerk, is zijn eenvoudige grafsteen te vinden. Aan de Hidde Dirks Katstraat staat zijn beeld. Een mooie plek voor een #selfiemetHidde. 

Ameland Vandaag

PA ging met Ameland Vandaag op jacht naar Kat. Kat in de Kunstmaand -5- is de laatste in deze serie filmpjes.

Wilt u geen filmpje van Ameland Vandaag meer missen, abonneer u dan meteen. Doe het nu en u ziet alle komende premières.

Delen, duimpje op en reacties zijn ook van harte welkom.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *