Kat in de Kunstmaand -4-

HOLLUM – Ameland is in 2018 Eiland van Hidde Dirks Kat. Stichting Kunstmaand is een van de participanten in Stichting Hidde Dirks Kat. Dat moet een hoog Kattengehalte in deze Kunstmaand opleveren, zou je denken. PA gaat op Kattenjacht. Hieronder de vierde video over de jacht naar Kat in de Kunstmaand.

Kat in de kerk

In de hervormde kerk is het niet al Kat wat de klok slaat, maar we treffen de commandeur er wel achter in het schip aan. Kardinaal de Jong en Rixt zijn er ook. Miriam L'Herminez exposeert in de kerk met textielwerk en collages. In het koor van de kerk hangt een groepje Amsterdammers. Achterin de kerk is L'Herminez bezig met een clubje Amelanders. Kat is een van hen. Hij gaat zich bij De Jong en Rixt voegen en daar komt nog een onbekende Amelander bij. Amelanders kunnen bijdragen aan haar kunstproject door verhalen, knipsels en foto's aan de kunstenares te geven. Zij verwerkt ze dan in de silhouetten die gedurende de rest van deze maand vorm krijgen. U kunt uw materiaal naar de kerk brengen of mailen naar miriam@lherminez.com .

Kat in het kleine huisje

Museum Sorgdrager besteedt permanent aandacht aan de walvisvaartgeschiedenis van het eiland. In het jaar dat Ameland Eiland van Hidde Dirks Kat is stond de commandeur centraal. Tijdens de Kunstmaand is het kleine huisje ingericht met een Kattenexpo. Daar treffen we een film van Piet Vos. Het is een bijzondere film, die gaat over de reis van Hidde Dirks Kat en de walvis- en robbenvangst. In 1994 voer Vos hij als matroos naar Spitsbergen en hij maakte daar  in 2015 op Texel een kunstproject over. Dat was geïnspireerd op de Spitsbergenreis en op het dagboek dat Amelander commandeur Kat schreef over zijn reis van voorjaar 1777 tot najaar 1778. Dat project was vervolgens de aanleiding tot het maken van de installatie, een stopmotionfilm die de titel 'Eener reize ter walvischvangst' meekreeg. Vos brengt het hele verhaal in beeld, van reis naar Groenland, walvisjacht, kraken van het schip in het ijs tot opvang door de Eskimo's.

Ameland Vandaag

PA gaat met Ameland Vandaag verder op jacht naar Kat. Daarover meer in het volgende filmpje, Kat in de Kunstmaand -5- .

Wilt u geen filmpje van Ameland Vandaag meer missen, abonneer u dan meteen. Doe het nu en u ziet de premières komende van Kat in de Kunstmaand.

Delen, duimpje op en reacties zijn ook van harte welkom.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *