Kat in de Kunstmaand -3-

HOLLUM – Ameland is in 2018 Eiland van Hidde Dirks Kat. Stichting Kunstmaand is een van de participanten in Stichting Hidde Dirks Kat. Dat moet een hoog Kattengehalte in deze Kunstmaand opleveren, zou je denken. PA gaat op Kattenjacht. Hieronder de derde video over de jacht naar Kat in de Kunstmaand.

Smoel Kunstwerkplaats

De kunstenaars van Smoel Kunstwerkplaats uit Leeuwarden doen al een aantal jaren mee met Kunstmaand Ameland en elke keer weer weten ze te verrassen. In editie 2018 laat Smoel walvisstaarten uit de Hollumer duintoppen komen. Het wrak van het schip van commandeur Kat ligt er tussen. Smoel heeft de Amelander geschiedenis van de walvisvaart uitgebeeld aan de hand van details uit het dagboek van de Hollumer commandeur. De Leeuwarders brengen de schipbreuk van Kat en zijn bemanning in de duinen en op de strandovergang tot leven. In het scheepswrak zijn schilderijen en teksten te zien die het verhaal van de Amelander walvisvaart illustreren. Smoel gebruikt hout, veel hout, metaal, glas en verf. Als de zon op de staarten staat en het licht door het gekleurde glas schijnt, schitteren de potvisstaarten op het witte zand tegen de achtergrond van het Amelander Gat. Als gebrandschilderde ramen vertellen ze een heel verhaal.

ArtBrut058

De installatie van Smoel sluit aan bij de expositie van Galerie ArtBrut058 in Sier aan Zee. Deze kunstenaarscollectieven namen Eiland van Hidde Dirks Kat als uitgangspunt en dat hebben ze alle twee fantastisch gedaan. 

Geschilderde golven

Als u dan toch op het hoge Hollumer duin bij de strandovergang van het badstrand staat, loop dan even door naar het strandpaviljoen. The Sunset heeft een kleine maar fijne tentoonstelling van Minne Velstra, net als ArtBrut058 en Smoel uit Leeuwarden. Geen Hidde Kat in The Sunset, maar wel de mooiste golven en luchten die een schilder maar uit olieverf weet te halen.

Ameland Vandaag

PA gaat met Ameland Vandaag verder op jacht naar Kat. Daarover meer in het volgende filmpje, Kat in de Kunstmaand -4- .

Wilt u geen filmpje van Ameland Vandaag meer missen, abonneer u dan meteen. Doe het nu en u ziet de premières komende van Kat in de Kunstmaand.

Delen, duimpje op en reacties zijn ook van harte welkom.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *