Karakter wint Kaagrace

WARMOND – Karakter doet het goed. De roeisloep van Ameland werd eerste in de Kaagrace en doet volop mee in de strijd om het Nederlands kampioenschap.

Suzanne Rozema schrijft:

“Afgelopen zaterdag roeide Karakter, de 8-persoons (dames)roeisloep van Roeiteam Geen zee te Hoog! van Ameland, in het Groene Hart tussen Leiden en Amsterdam. De race voer over de Kager plassen, thuishaven van een aantal snelle kromhoutwhalers, het type sloep waartoe ook Karakter behoort. Voor de dames van Ameland was dit dan ook een belangrijke race, want ze hadden afgelopen maanden regelmatig te horen gekregen dat de goede resultaten die zij dit jaar en ook vorig jaar al wisten te behalen, deels te verklaren zijn door de snelle sloep waarin ze roeien.

De Kaagrace is behalve voor het Nederlands Kampioenschap en de Eerste Klasse waarin Karakter roeit, ook genomineerd voor het Kromhoutwhaler Klassement. Bijna alle kromhoutwhalers van Nederland verschenen dan ook aan de start en de meiden van Geen zee te Hoog! konden hier bewijzen wat ze waard zijn.

Om 11.00 uur vindt de massastart bij de Kaagsociëteit nabij Warmond plaats. Karakter start in de eerste startgroep samen met 10 andere sloepen, waaronder een aantal grote concurrenten. Kaag1, die een thuiswedstrijd roeit, neemt de leiding, gevolgd door Voorbijganger, Karakter en De Vecht. Het is een spannende strijd en Karakter weet al snel een 2e positie in te nemen. De hele race blijft Kaag1 aan kop liggen en Karakter gaat als 2e sloep in een tijd van 1 uur 37 minuten en 43 seconden over de finish. Dit zegt echter nog niets, want Kaag1 is een lichtere en dus snellere sloep en het gat tussen Karakter en Kaag1 is slechts één minuut. De handicapberekening moet uitkomst bieden. Helaas kunnen de roeisters en stuurman de prijsuitreiking niet afwachten, want zij moeten nog een lange reis maken om de veerboot weer te halen.

Eenmaal op het eiland wordt de uitslag doorgebeld: een eerste plaats in het Kromhoutwhaler klassement, eveneens een eerste prijs in de Eerste Klasse en een verdienstelijke tweede plaats in het Algemeen klassement, waar het verschil met de winnaar – Garuda uit Hindelopen – minimaal is. Met een wattage van 58,55W en een gemiddelde snelheid van 9,29km/u (2,58m/s) weten de dames van Karakter hun hoogste wattage en snelste tijd ooit te roeien. Op dit moment – halverwege het roeiseizoen – staat Karakter bovenaan in zowel de Eerste Klasse als het Kromhoutwhaler Klassement en strijden ze nog volop mee om de titel van Nederlands Kampioen, waar ze op dit moment een 3e plaats innemen. Volgende week roeit Karakter in Hindelopen, een wedstrijd die ook voor de drie verschillende klassementen genomineerd is.”

>>> kijk hier voor de website van de Kaagrace

>>> kijk hier voor meer informatie over sloeproeien

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *