Kans voor lied in het Amelands

HILVERSUM – NCRV’s Plein 5 zoekt evergreens in dialect. Welke dialectversie van bekende liedjes is de mooiste? Vanaf maandag 3 maart  gaat het NCRV-programma Plein 5 op Radio 5 Nostalgia op zoek naar nieuwe dialect-versies van bekende nummers.

Onder het motto ‘zing zoals je gebekt bent’ kunnen mensen een evergreen insturen, gezongen in de taal van hun streek. Hoe klinkt Yesterday van The Beatles in het Zeeuws? Waterloo van Abba in het Achterhoeks? Of When a Man Loves a Woman in het Amelands?

Het mogen liedjes zijn met een nieuwe tekst of met een vertaling in de streektaal. Vanaf 3 maart worden wekelijks, van maandag tot en met donderdag, fragmenten van de ingezonden evergreens gedraaid in de uitzending. Elke vrijdag mogen de luisteraars bepalen welk liedje doorgaat naar de finale, op Hemelvaartsdag (donderdag 29 mei). Hierin strijden de overgebleven twaalf liedjes om de titel Dialect Evergreen 2014.

Hijlco Span: “In de tijd dat ik nog het NCRV-theaterprogramma Volgspot presenteerde, ontving ik vaak gasten die ervoor kozen om in hun eigen dialect te zingen. Vaak omdat ze in dat dialect veel beter kunnen verwoorden wat ze werkelijk voelen. Denk aan Gé Reinders, Daniël Lohues of J.W. Roy. Dat is me altijd bijgebleven: dat zingen in je eigen taal of dialect heel direct en eerlijk is. Daarom, maar ook omdat ik erg van mooie liedjes hou én omdat ik weet dat luisteraars van Plein 5 erg enthousiast zijn over dialectverkiezingen, zie ik uit naar deze verkiezing.”

Zangers, muziekgezelschappen en andere muzikanten kunnen een MP3 van hun evergreen in hun dialect mailen naar plein5@ncrv.nl, of een CD met het lied insturen:

NCRV Radio

t.a.v. redactie Plein 5

Postbus 25000

1202 HB Hilversum

Twee jaar geleden organiseerde Plein 5 De verkiezing van Het Mooiste Dialectwoord. Het woord Pieneköttel (een zuinig persoon in het dialect van Winterswijk) werd toen uitgeroepen tot ‘t Mooiste Dialectwoord. Verleden jaar werd het dialectgezegde Hee hef oonder ’n droad hen vretten (hij/zij is vreemdgegaan, in het dialect van Twente) verkozen tot Het Mooiste Dialectgezegde 2013.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *