Kans op nachtvorst

WAGENINGEN – Na een aangename zomerdag met temperaturen tussen 18 en 22 graden daalt het kwik in de nacht naar maandag onder een heldere hemel tot een graad of 11 in de kustregio’s, maar landinwaarts wordt het een stuk frisser volgens MeteoGroup. In het oosten van het land komt de temperatuur uit rond 6 graden met vlak bij de grond mogelijk zelfs lokaal lichte vorst.

Vorst in de zomer

Het is uitzonderlijk dat het na de langste dag in juni nog tot vorst komt, maar toch komt het wel eens voor in de prille zomer. Vorig jaar daalde het kwik in Twente en Noord-Brabant aan de grond nog tot onder het vriespunt op 26 juni. Op 29 juni 2000 werd in het Brabantse Gilze-Rijen zelfs nog een temperatuur van -1,9 graden gemeten. Ook in juli is vorst aan de grond nog mogelijk, maar in de afgelopen dertig jaar slechts één keer voor gekomen. Augustus is tot nu toe de enige zomermaand die in het hele land nog altijd vorstvrij is gebleven.

Zomerwarmte

Na een periode van gematigd zomerweer en frisse nachten loopt het kwik later deze week lokaal weer op naar zomerse waarden. Maandag lijkt het weer veel op dat van vandaag terwijl het dinsdag minder zonnig is met 17 tot 20 graden en een bui. Vanaf woensdag schijnt de zon weer volop en loopt de temperatuur donderdag in het zuiden van het land op tot rond de zomerse 25 graden volgens de verwachting van MeteoGroup. De nachten zijn daarna ook weer minder koud met minima rond een graad of 10.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *