Kallemooi op Schiermonnikoog

HOLLUM – Kallemooi is een traditie op buureiland Schiermonnikoog. Het speelt rond en op Pinksteren en een haan speelt een belangrijke rol in het feest. Vele jaren geleden werd die haan zelfs een keer uit een Amelander ren gejat. Met Kallemooi kraaien de mannen en tokkelen de vrouwen.

"Het Waddeneiland Schiermonnikoog heeft verschillende tradities waar de eilandgemeenschap zeer aan hecht. Een van die tradities speelt rond Pinksteren en heet Kallemooi. Het is een meifeest en een eeuwenoud gebruik dat nog altijd levendig wordt gevierd op het eiland en waarbij een haan een hoofdrol speelt. Kallemooi is rond en op Pinksteren en gaat gepaard met het drinken van kallemooibitter, kermis, dansen en veel gezelligheid. Kallemooi wordt alleen nog op Schiermonnikoog gevierd. Het is een vruchtbaarheidsritueel en een gebruik ter bescherming van eilanders. In de 21ste eeuw komt er ook weerstand; dierenliefhebbers lopen te hoop tegen het gebruik van een dier in de traditie. Het zou op z’n zachts gezegd niet diervriendelijk zijn en op z’n hardst gezegd om dierenmishandeling gaan."

⇒ lees hier het artikel over Kallemooi

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *