Juttersvereniging Ameland maakt strand schoon

NES – Op 7 juni houdt de Juttersvereniging haar jaarlijkse strandschoonmaakdag.

De vereniging beheert al bijna een kwart eeuw de belangen van de Amelanders op het gebied van het recreatief medegebruik van het strand, zoals door jutters en vissers (hengel, staandwant, garnalen kruien, mossels en oesters rapen en dergelijke).

Mede door oprichting van de vereniging en door goede afspraken te maken met de gemeente Ameland is het in 1991 gelukt om het berijden van het strand met motorvoertuigen te behouden voor eilanders in de periode 15 september – 1 mei.

De Juttersvereniging heeft 300 leden en organiseert een aantal activiteiten.

Er is met enige regelmaat contact met de verschillende terreinbeheerders.

Elk jaar houdt de vereniging in juni een grote strandschoonmaak, waarbij in één avond zo’n 20 km strand wordt opgeruimd.

Door de steun en medewerking van de gemeente Ameland heeft de vereniging de beschikking over twee KIMO-aanhangwagens, waarmee de leden het hele jaar door gedeeltes van het strand kunnen opruimen. Ook in de periode van 1 mei – 15 september is het toegestaan met deze aanhangwagens het afval van het strand te verwijderen. De beide aanhangwagens zijn permanent beschikbaar en staan in Hollum en Buren en zijn door leden het hele jaar door te gebruiken ten bate van een schoon strand.

Jaarlijks, in de voorjaarsvakantie (5 dagen), ondersteunt de vereniging de milieujutters (30-40 personen) van Hostel Stayokay Ameland. De medewerking bestaat uit vervoer van de deelnemers naar Feugelpôlle en het strand tot en met De Hon, begeleiding, verzamelen en afvoeren van het afval en het transport van de catering.

Jaarlijks, begin augustus, verleent de vereniging zijn medewerking aan de ‘Boskalis Beach Cleanup Tour’ van stichting ‘De Noordzee’. Dit bestaat uit het vervoer van de deelnemers, begeleiding en het afval verzamelen en afvoeren.

De Juttersvereniging ruimt regelmatig met leerlingen van scholen een gedeelte van het strand op. Voorlichting aan de kinderen speelt daarbij een belangrijke rol.

Door lid te worden van de ‘Juttersvereniging Ameland’ steun je de activiteiten, waardoor Ameland één van de schoonste stranden van Nederland heeft.

De contributie is € 5,- per jaar, voor ingezetenen van de gemeente Ameland.

Meld je aan! 0519-554719 / 06-23462197 / pj.borsch@gmail.com

www.juttersverenigingameland.nl

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *