Jouw idee voor de Waddenzee

HARLINGEN – De Waddenvereniging start vandaag een wedstrijd voor het Beste idee voor de Waddenzee. Onder de noemer ‘Werelderfgoed moet beter – Jouw idee voor de Waddenzee’ zamelt de Waddenvereniging ideeën in voor verbetering van natuur en landschap van het wad. Uit de evaluatie van het overheidsbeleid van de afgelopen 10 jaar blijkt dat het niet gelukt is de natuur te versterken. Ook is het niet gelukt het open landschap te beschermen. ‘De Waddenzee is van iedereen en met z’n allen kunnen we ervoor zorgen dat het goed gaat met het enige natuurlijke Werelderfgoed van Nederland’, aldus Ester Kuppen van de Waddenvereniging. ‘Met de hulp van ondernemers, bewoners, studenten en alle waddenliefhebbers van Nederland willen we beleidsmakers en beheerders laten zien dat het wél kan’.

Op www.jouwideevoordewaddenzee.nl kunnen tot en met 5 juni ideeën ingediend worden in de categorieën:

  • Planten en dieren
  • Landschap en dynamiek
  • Milieu
  • Beleid en beheer
  • Anders

Alle ingezonden ideeën worden direct geplaatst op de website. Het publiek kan stemmen en bepaalt hiermee welke 10 ideeën doorgaan naar de finale op 25 juni in Leeuwarden. Dan worden de ideeën gepitcht voor een deskundige jury, die bepaalt wie er aan de haal gaat met de Award voor het Beste idee voor de Waddenzee. De winnaar kan kiezen of hij zijn idee onder deskundige begeleiding van Kees van Es van Wing verder wil brengen, of dat hij gaat voor een heerlijk weekendje wad. Ook wordt er een publieksprijs uitgereikt. Iedereen die de moeite neemt om een idee in te sturen, ontvangt 10% korting op een Werelderfgoedexcursie van de Waddenvereniging.

Dat deze wedstrijd juist nu uitgeschreven wordt, is geen toeval. Dit jaar voert het Rijk een beleidsverkenning uit. Daarin wordt bekeken hoe het beleid voor het wad er de komende jaren uit moet zien. Aangezien de doelstellingen de afgelopen 10 jaar niet gehaald zijn, vindt de Waddenvereniging dat er een tandje bij moet. ‘Daarbij zou het goed zijn als het beheer ook eenduidiger wordt. Nu is vaak niet helder wie er nu echt verantwoordelijk is voor het behalen van beleidsdoelen. Als er één organisatie hoofdverantwoordelijk wordt voor het beheer van het wad, is dat in ieder geval niet meer de reden dat doelen niet gehaald worden,’ vindt Ester Kuppen.

⇒ meer over de Waddenzee weten? Ga dan naar Waddenpost.nl

⇒ ga hier naar JouwideevoordeWaddenzee.nl

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *