Jentsje Popma, kunstenaar met een missie

GORREDIJK – Deze week is bij uitgeverij Noordboek een schitterend boek over kunstenaar Jentsje Popma verschenen, die 30 september aanstaande zijn honderdste verjaardag hoopt te vieren. Erik Betten, Susan van den Berg en Jan Henk Hamoen schreven het.

De Friese kunstenaar Jentsje Popma ontwikkelde zich in de loop van zijn leven tot een veelzijdig beeldhouwer, glazenier, tekenaar, kunstschilder en docent aan de kunstacademie Minerva in Groningen. Een groot oeuvre van beelden en ramen van zijn hand is nog steeds zichtbaar in de openbare ruimte. Hierin geeft hij op trefzekere wijze gestalte aan de historie van Friesland en de Bijbelse verhalen. Zijn schilderijen tonen met name landschappen, dijken en de Wadden: vol kleur, monumentaal in vlakverdeling en met een bijzonder oog voor het lijnenspel in het landschap.

In deze uitgave schetst Erik Betten zijn levensloop, plaatst Susan van den Berg kunsthistorische opmerkingen bij zijn werk en gaat Jan Henk Hamoen in op de relatie tussen Popma en de Stifting Nijkleaster in Jorwert. Samen met foto’s uit het familiearchief en vele illustraties van zijn werk toont dit boek het creatieve vakmanschap van Jentsje Popma.

ISBN 978 90 5615 740 1 | gebonden | rijk geïllustreerd | 128 pagina’s | € 24,90

Jentsje Popma – kunstenaar met een missie is verkrijgbaar bij de boekhandel, via www.noordboek.nl en tre bestellen via deze link.

Noordboek | Hellingbaas 1, Gorredijk | 0513 – 490 319 – info@noordboek.nl – www.noordboek.nl

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *