Jan Abrahamse overleden

HARLINGEN – Met droefheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van Jan Abrahamse, een van de oprichters van de Waddenvereniging. Jan was begin van de zestiger jaren grondlegger van het moderne wadlopen. Moedig en enthousiast onderzocht hij met enkele andere pioniers allerlei mogelijke tochten over het wad. Jan kon er ook prachtig over schrijven en vertellen. Hij heeft tal van publicaties over de Waddenzee op zijn naam staan. Daarbij valt op dat met name de cultuurhistorie en geschiedenis van het gebied zijn speciale interesse had. Zo nodigde hij vaak kunstenaars uit om te vertellen hoe zij werden geïnspireerd door het waddengebied. Hij was daarmee ook pionier in het leggen van een relatie tussen natuurbeleving en kunst. Een mijlpaal was de uitgave van het Waddenboek in 1978. Voor velen vormde dat boek een eerste kennismaking met de fascinerende wereld van het waddengebied en na die kennismaking het ultieme naslagwerk. Jan was de grote inspirator achter dat boek.

In de eerste jaren van de Waddenvereniging was hij lid van het bestuur als secretaris en meer dan twintig jaren lang was hij hoofdredacteur van het Waddenbulletin. In het afgelopen jaar was het contact met de vereniging weer intensiever geworden, in aanloop van het vijftigjarig bestaan van de Waddenvereniging in 2015. Als oprichter, bestuurslid, eindredacteur en publicist is Jan van onschatbare betekenis geweest voor de Waddenvereniging. We zijn dankbaar voor Jans inspirerende pionierswerk voor de Wadden en betreuren dat we dat hem nu zullen missen. We wensen familie en vrienden heel veel sterkte toe.

De Waddenvereniging

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *