Jacobs promoveert op Lyme en ‘Amelander Krankheit’

BALLUM – Huisarts Jac Jacobs van de huisartsenpraktijk Jacobs/ Lappeschaar in Ballum, promoveert morgen op een drietal onderwerpen.

Amelander Krankheit

Ten eerste is dat de ‘Amelander Krankheit', die zo genoemd werd nadat Duitse kinderen massaal ziek werden na een kamp op Ameland. Het bleek dat ze ongepasteuriseerde melk hadden gedronken en daar konden ze niet goed tegen. De bacterie Campylobacter jenuni, die in ongepasteuriseerde melk zit, kan buikgriepachtige klachten veroorzaken.

Lyme

Het tweede onderwerp is het medische probleem van de tekenbeet en de connectie met de ziekte van Lyme. Jacobs was de eerste arts die patiënten volgde die waren gebeten door een teek. Van de mensen die in zijn praktijk kwamen met een teek op het lijf volgde hij er 167. De teken werden direct verwijderd en Jacobs ontdekte dat bij een snelle en correcte verwijdering van de teek (binnen 24 uur) de kans op de ziekte van Lyme zeer gering is. Ruim 20 procent van deze 167 teken bleek drager te zijn van het virus dat de ziekte van Lyme kan veroorzaken, maar van de gebeten patiënten ontwikkelde maar één de ziekte.

Teleradiologie

Het derde onderwerp gaat over teleradiologie. Jacobs en Lappeschaar schaften in 2007 een röntgenapparaat aan en sindsdien zetten ze zelf gebroken polsen en enkels. De foto’s worden digitaal naar de radioloog in het ziekenhuis gestuurd, waar gecontroleerd kan worden of de botten goed gezet zijn. Door deze aanschaf en procedure kunnen botbreuken vaker op het eiland worden behandeld en hoeven patiënten veel minder vaak naar het vasteland te reizen. Dit bespaart veel gereis en geld.

Jac Jacobs is 60 jaar en werkt sinds 1991 als huisarts op Ameland.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *