Voor Kamp hoeft strengere controle bodemdaling niet

DEN HAAG – Voor Henk Kamp hoeven de regels bij de controle op de bodemdaling door gas- en zoutwinning in de Waddenzee niet verder te worden aangescherpt. De minister van Economische Zaken schrijft dat aan de Tweede-Kamerleden. PvdA-kamerlid Lutz Jacobi heeft een motie klaar liggen die juist om strengere regels vraagt. Hoe minder de grond mag zakken, hoe beter het voor de natuur is, zo vindt ze.

Minister Kamp vindt dat het 'hand-aan-de-kraan'- systeem voldoet. In dat systeem wordt de verzakking alleen gecontroleerd bij gaswinning.

Lutz Jacobi vindt het kort door de bocht en onzorgvuldig van de minister. Zij vindt dat er meer onderzoek moet komen, ook als de winning is gestopt. Ze wantrouwt het ‘hand-aan-de-kraan’ principe en wil strenger controleren en vindt dat er ook een naar de relatie met de zeespiegelstijging. Maximale zorgvuldigheid is nodig, wat haar betreft.

Jacobi denkt dat haar motie wel een meerderheid in de Kamer krijgt en dan moet minister Kamp wel strenger toezien op bodemdaling door gas- en zoutwinning.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *