Island Festival op Ameland

BALLUM – Wethouder Will Bakema is enthousiast over de plannen rond Island Festival op Ameland, maar de gemeenteraad ziet nog teveel losse eindjes. Alvorens Ameland 15.000 euro in het project stopt en garant gaat staan voor nog eens 10.000 wil het een sluitende begroting zien. Het driedaagse Island Festival moet een interactief kunst-, media- en technologiefestival worden met als inzet duurzame ontwikkeling en innovatie.

Albert van der Kooij, directeur van de Popacademie Leeuwarden presenteerde maandagavond samen met programma manager Nathalie Beekman en artistiek leider Adrie Schokker de festivalplannen aan de raad. De gemeente is samen met de Hanze Hogeschool verantwoordelijk voor het festival en is daarbij risicodragend. De raad is positief over het plan maar vanwege dat risico voorzichtig.

De organisatie, met Van der Kooij aan het hoofd, is al 3 1/2 jaar bezig met de voorbereidingen. Het proeffestival staat voor de tweede week van september 2009 gepland. Het is nu aan Van der Kooij om sponsoren te werven en zwart op wit te krijgen dat de provincie 200.000 euro meebetaalt. Het festival kost 430.000 euro.

Kern van het festival zal bestaan uit workshops, waaronder een workshop robot bouwen. Daarnaast zijn er exposities, seminars, voorstellingen en locatieprojecten in de natuur en bij de mensen thuis. De organisatie denkt daarbij aan huiskamerconcerten.

De schooljeugd van Ameland wordt intensief betrokken bij het Island Festival. Bakema en Van der Kooij verwachten dat het festival werkgelegenheid op het eiland oplevert en een stimulans wordt voor creatieve bedrijvigheid. Raadsleden Gunda Brunotte (CDA) en Jan Verbiest (VVD) zijn niet gelukkig met de keuze van het tijdstip. Zij zien het festival liever in april of mei. In de eerstvolgende of de daaropvolgende gemeenteraadsvergadering beslist de gemeenteraad. Albert van der Kooij moet eerst zorgen voor meer duidelijkheid over het geld.

 

>>>Luister hier naar Albert van der Kooij bij RTV Noord

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *