Island Festival in september

BALLUM – Gemeente Ameland staat garant voor 25.000 euro voor de proefversie van het Island Festival dat in september plaatsvindt. De gehele raad is enthousiast over het festival maar het werd toch nog spannend of er een raadsmeerderheid gehaald zou worden. De datum werd het discussiepunt. Het Island festival is gepland rond het tweede weekend in september dat traditiegetrouw het weekend van de Hollumer kermis is. Algemeen Belang Ameland en een deel van de fractie van de PvdA waren niet te spreken over de keuze van de datum. Slecht gekozen, vooral als je pretendeert dat het festival van, voor en door Amelanders is, meent Tineke Hemminga (PvdA). Jan Wijnberg en Piet IJnsen (Algemeen Belang Ameland) zijn voor het festival maar tegen de gekozen datum en stemmen ook tegen. Gunda Brunotte (CDA) is verre van gelukkig met de datum maar stemt voor het collegevoorstel dat 25.000 euro beschikbaar stelt. Met vijf tegen drie stemmen, drie raadsleden zijn afwezig, kan de organisatie zich op de pilot storten.

Wethouder Will Bakema meent dat het Hollumer dorpsfeest en het multimediale Island Festival elkaar niet in de weg zitten. De activiteiten van het Island Festival zijn voornamelijk overdag en vinden plaats op de oostkant van het eiland. Bovendien is het gericht op een andere doelgroep dan de Hollumer kermis.
Dorpsbelang Hollum, de organisator van het Hollumer dorpsfeest, is niet gelukkig met de datum en wil dat het nieuwe evenement wordt verschoven.
Burgemeester Albert de Hoop ergert zich dat de kwestie op de spits wordt gedreven.

Het Island festival wordt een interactief, drie dagen durend Kunst-, Media- en Technologiefestival dat de nadruk legt op de interactie tussen de deelnemende kunstenaars onderling en tussen kunstenaars en het publiek. Het festival moet het imago van Ameland als kunstenaarseiland versterken en Ameland op de kaart zetten als het eiland dat met zijn intimiteit, natuur en rust de plaats is waar je moet zijn om je te laten inspireren om tot nieuwe ideeën en inzichten te komen.
Het is een samenwerkingsfestival tussen HBO opleidingen in Noord Nederland en scholen uit Finland en Duitsland.

>>>Lees hier Island Festival op Ameland

>>>Lees hier de column Benfit and Delight

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *