Is een begrafenisverzekering wel echt nodig?

HEERHUGOWAARD – IM – We denken er niet graag over na, maar toch zal het ons allemaal gebeuren: we gaan ooit een keer dood. We zullen er dan zelf niet meer zijn, maar er moet dan wel door de nabestaanden een uitvaart geregeld worden. Dit kost veel geld en daarom zijn begrafenisverzekeringen in het leven geroepen. Wie meer informatie over de begrafenisverzekering zoekt, komt erachter dat het soms ook wel een uitvaartverzekering of crematieverzekering wordt genoemd. Hoe dit allemaal zit en of zo'n verzekering afsluiten wel zo handig is, lees je hier!

Verschil begrafenisverzekering, crematieverzekering, uitvaartverzekering

Uitvaartverzekering is de algemene term die gebruikt wordt. Een uitvaart kan namelijk zowel een begrafenis als een crematie zijn. Daarom worden de benamingen begrafenisverzekering, crematieverzekering en uitvaartverzekering vaak door elkaar gebruikt. Desondanks kan het zo zijn dat een begrafenisverzekering alleen gebruikt kan worden voor een begrafenis en een crematieverzekering alleen voor een crematie. Een uitvaartverzekering is daarentegen voor zowel een begrafenis als een crematie geschikt.

De dekking

Bij een begrafenisverzekering betaal je iedere maand een premie. Deze dekt jouw begrafenis als je komt te overlijden. De hoogte van de dekking wordt weergegeven door het verzekerde bedrag. Stel dus bijvoorbeeld dat het verzekerde bedrag € 10.000 is, dan kunnen jouw nabestaanden een begrafenis organiseren ter waarde van € 10.000. Deze € 10.000 is slechts een voorbeeld, maar de gemiddelde kosten voor een uitvaart liggen ook wel rond dit bedrag. Je kunt er ook voor kiezen om een lager verzekerd bedrag te kiezen ter waarde van € 6.000 bijvoorbeeld. De begrafenis zal dan ook goedkoper georganiseerd moeten worden, of de nabestaanden moeten zelf een deel bijbetalen. Uiteraard kun je ook een hoger verzekerd bedrag kiezen van bijvoorbeeld € 12.000 of hoger. Dit geeft je meer ruimte voor een luxere uitvaart met bijvoorbeeld uitgebreide catering of luxe rouwkaarten. Denk dus goed na over wat jij fijn zou vinden, voordat je een verzekerd bedrag uitkiest.

De voorwaarden

Er zijn veel aanbieders van uitvaartzekeringen en iedere verzekeraar hanteert weer verschillende voorwaarden en premies. Daarbovenop komt ook nog eens dat de premie per individu verschilt.

Hoeveel premie je betaalt, hangt mede af van je leeftijd. Hoe jonger je bent, des te lager de maandelijkse premie is. De verzekeraar berekent namelijk een risico en de kans dat een ouder persoon sneller komt te overlijden is dan uiteraard groter. Echter maakt het bij een gemiddelde levensverwachting niet uit of je op jonge of late leeftijd pas premie afdraagt, want uiteindelijk betaal je nagenoeg hetzelfde aan premie. Echter zal de premie vele malen hoger zijn als je bijvoorbeeld pas op je 45ste een begrafenisverzekering afsluit, vergeleken met een verzekering afsluiten op je 18e.

Verder keren sommige verzekeraars in diensten uit, terwijl andere verzekeraars weer in geld zullen uitkeren. Een combinatie hiervan is ook mogelijk. Daarnaast is het betaaltermijn ook per verzekeraar verschillend. Soms draag je premie af tot aan je overlijden, terwijl het ook mogelijk is om tot een bepaalde leeftijd premie af te dragen.

Vergelijken is belangrijk voordat je een keuze maakt!

Zoals je dus kunt lezen, is zomaar een begrafenisverzekering afsluiten niet verstandig. Er bestaan veel verschillende soorten uitvaartverzekeringen en welke het beste bij je past, is erg persoonlijk. Daarom raden we aan om uitgebreid de tijd te nemen en eerst begrafenisverzekeringen met elkaar te vergelijken. Je kunt ook voor jezelf opschrijven wat jij belangrijk vindt bij je uitvaart, want dan kun je er gerichter naar zoeken.

– Ingezonden Mededeling – 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *