Ingezonden – Omslaan HA38

HOLLUM – Als de vuurtoren van Ameland een vuurtorenwachter had gehad, was de Anna Margaretha eerder gealarmeerd. Het ongeluk met de omgeslagen HA38 was dan misschien anders afgelopen, schrijft Douwe Gorter uit Hollum op Ameland. Gorter is oud-secreataris en penningmeester KNRM station Ameland.

Omslaan HA38 boven Terschelling

"Naar aanleiding van dit ongeval ben ik van mening dat de alarmering van de reddingboten Frans Hogenwind van Terschelling en de Anna Margaretha van Ameland te wensen overliet. Beide boten hadden in ieder geval minimaal een kwartier eerder gealarmeerd kunnen worden.

Eerste melding van de HA38 om assistentie was om 4.09 uur, alarmering van beide reddingboten was om 4.26 uur, ruim een kwartier te laat.

Soortgelijke situaties hebben zich in het verleden wel meerdere malen voorgedaan, hiervoor heb ik telkens via de 'reddingsrapporten' de KNRM gewaarschuwd. Telkens liep één en ander goed af, in tegenstelling tot dit dramatische ongeval.

Ik ben er in ieder geval van overtuigd, dat bij een bezetting van de vuurtoren van Ameland deze direct na 4.09 uur de Anna Margaretha van Ameland had gealarmeerd, daarvoor heb ik lang genoeg met de vuurtorenwachters samengewerkt.

Of één en ander minder dramatisch was afgelopen valt moeilijk te beoordelen. Ik hoop dat betrokkenen hierover nog eens goed willen nadenken, mogelijk evalueren, ter voorkoming van soortgelijke problemen."

>>> lees hier 14-12-10 Lichaam aangespoeld op Terschelling

>>> lees hier 14-12-10 Schip gezonken boven TerschellingJeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *