Ingezonden – Corona en de Vrije Heerlijkheid

HOLLUM – Hollumer Hans Hoogendijk maakt zich zorgen nu het heel erg druk op Ameland is geworden. Een ingezonden mededeling, PA plaatst ze van harte om discussie op gang te brengen, verschillende visies op een zaak te laten zien en om zaken helder te krijgen. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de ingezonden brief ligt bij de afzender.

Corona en de Vrije Heerlijkheid

De controle over het coronavirus die in Nederland is bereikt, moeten we met elkaar zien vast te houden. Dat schrijft gemeente Ameland op haar website. Dit lukt alleen, benadrukt de gemeente, met de basisregels die voor iedereen blijven gelden.

Drie keer heb ik deze paar zinnen gelezen en drie keer heb ik de datum gecontroleerd. Het stond er echt en het was vorige week geschreven.

Een mens moet wel ziende blind zijn om rondlopend over het eiland dit te geloven. De Vrije Heerlijkheid Ameland noemen we ons eiland nog vaak. Die vrijheid wordt hier wel heel ruim genomen. In de dorpskernen kunnen je over de hoofden lopen, in de winkels struikel je over de gezinnen die inkopen doen. Hoewel een aantal bars en restaurants zijn best doet enige controle uit te oefenen, is het schering en inslag dat hele groepen zo de tent binnen marcheren. Daar zit je dan als gezinnetje aan je gereserveerde tafel. Het plezier van het etentje om je vakantie af te sluiten is wel vergald.

Kwetsbare eilanders en Amelanders staan vaak al voor openingstijd bij de supermarkt in de hoop om enigszins “veilig” voor een dag of wat inkopen te kunnen doen. Er is maar één gespreksthema: Dit gaat helemaal fout.

De supermarkten draaien geweldig, de schade opgelopen in de eerste maanden is goedgemaakt. Maar ook hier slaat de zorgeloosheid toe. Is het in zo'n kostenpost om weer een medewerker buiten de winkelwagentjes te laten reinigen? Het is niet alleen zinvol, het wijst iedere klant er weer eens op dat covid-19 nog lang niet is verslagen.

Er is veel meer te doen dan simpelweg op de gemeente-info te schrijven dat we ons aan de regels moeten houden. Meer blauw op straat, is vaak het motto. Op het eiland zie ik ze regelmatig…in de patrouillewagen, de elleboog soms achteloos uit het openstaande raampje. Is het niet zinvoller om de wagen aan de kant te zetten en op de fiets of lopend acte de presence te geven en corrigerend op te treden indien nodig? En dat natuurlijk ook s'avonds. En zou de gemeente niet eens met Wagenborg kunnen overleggen of er naast het vrijblijvende bandje van de rederij ook één kan worden afgedraaid van de gemeente waarop in zeer duidelijke taal de toeristen er op wordt gewezen dat de Vrije Heerlijkheid Ameland wel heel vrij en gastvrij is, maar ook buitengewoon kwetsbaar.

Hollum, Hans Hoogendijk

Dossier Corona

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *