Ingezonden: Beste Amelanders

HOLLUM – Willem Kusters is zo'n toerist die afgelopen week op Ameland is geweest; hij schrijft over 'realiteitszin'. Een ingezonden mededeling, PA plaatst ze van harte om discussie op gang te brengen, verschillende visies op een zaak te laten zien en om zaken helder te krijgen. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de ingezonden brief ligt bij de afzender.

Beste Amelanders

Ik ben zo'n toerist die afgelopen week op Ameland is geweest. Een afgewogen keuze die ik ook hier op het vaste land moest verdedigen. De term 'a-sociaal' is daarbij een paar keer gevallen terwijl ik mezelf juist niet als a-sociaal zie. Vandaar dat ik deze discussie ook zo geïnteresseerd volg.

Ik heb afgelopen week niets gemerkt van vijandigheid of ergernis. Sterker nog, omdat ik mij hield aan de regels die op het vaste land ook gelden heb ik nauwelijks iemand gesproken. Ik en mijn gezin hebben geen koorts, geen ziekteverschijnselen en we houden ons strikt aan de RIVM regels. WPD leeft deze regels wellicht nog beter na en we zijn, zoals dringend verzocht, in onze auto gebleven (op verder een vrij lege boot). 

De reden van onze komst was om juist even weg te zijn van huis, letterlijk om even te kunnen ademen. Om te genieten van de zee, van de rust en ruimte van Ameland. Wetende dat alles gesloten zou zijn en dat we vooral op onszelf gericht zouden zijn. Feitelijk hebben we onze quarantaine verplaatst van onze woonplaats naar een quarantaine op Ameland. 

CPVID-10/Corona treft de héle wereld, dus ook op Ameland zullen er besmettingen plaatsvinden. En hopelijk heeft die besmetting voor deze patiënten geen dodelijke gevolgen. Zo'n besmetting zal plaatsvinden via een eilander die het meeneemt van het vaste land, door een onvoorzichtige toerist of door een ingehuurde werkkracht. En daar zit dus ook een raar spanningsveld: Want hoe langer je corona van het eiland weet te houden, hoe groter de kans op een hausse aan besmettingen wanneer de maatregelen door de overheid voor 'de rest van Nederland' worden ingetrokken. En dáár ligt misschien een nog veel groter gevaar.

Realiteitszin

De reactie van de VVV directeur vond ik een reactie met realiteitszin. Laten we elkaar niet gek maken. Het is niet alleen het corona-virus, het is ook een economische ramp die heel Ameland nu raakt. Laten we daarom vooral na blijven denken en de juiste afwegingen maken. De heer Prosperi denkt m.i. juist héél goed na over de belangen van de eilanders en Ameland, precies wat hij in die positie hoort te doen. Maar met zo'n achternaam heb je ook geen andere keuze natuurlijk.

Willem Kusters

Wageningen

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *