IJswinterwadlooptochten volgeboekt

PIETERBUREN – Beide geplande ijswinterwadlooptochten vanuit Pieterburen zijn volgeboekt. Aankomend weekend 9 en 10 januari “gait et deur!” Het zijn de eerst ijstochten op het wad in 14 jaar.

In Pieterburen hebben ze er lang naar uitgekeken. “Aankomend weekend zullen er wadlooptochten over het bevroren Wad worden gelopen! De gidsen zijn niet meer te houden en hopelijk gaat het nog lekker vriezen de komende nachten.”

Dat er ijs in de Waddenzee ligt is bijzonder, zout water begint namelijk pas bij – 4 te bevriezen. Een bevroren Waddenzee kwam de laatste jaren niet meer voor. De winterwadlopers lopen een ronde over het Wad. Naar de eilanden oversteken is niet mogelijk.

Pieterbuurster Hylke Dijkstra organiseerde in februari 1963 de eerste wadlooptocht, ook over het ijs! Hierna werden nog een paar ijstochten gehouden, maar later groeide het wadlopen uit tot een populaire zomersport.

Uit Hylke Dijkstra vertelt: Onder het melken kreeg ik een idee: een wadlooptocht over het ijs. Joris Schouten sprak op de radio over ijstochten over de Gouwzee en een sterrit voor auto’s. Ik benaderde Henk Braber, directeur VVV Groningen en in no time stonden er 325 mensen op de dijk. 

Het wadloopcentrum in Pieterburen verwacht dat er nog wel meer ijswinterwadlooptochten georganiseerd gaan worden. Wie mee wil kan de website in de gaten houden.

>>> kijk hier voor meer nieuws over de tochten

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *